, ,

Uddamålsförlust för IFK Malmö

Kofi Yeboah Addae i IFK Malmö och Adi Terzic i Lunds BK. Foto: Casper Johansson

IFK Malmö fick åka hem tomhänt från Klostergården på fredagskvällen efter en match där man fick en ordentlig uppförsbacke efter en olycklig första halvlek med 2-0 på resultattavlan. Till slut blev det 1-2 mot Lunds BK.

Det började dock jämnt där var sin målchans tillföll lagen inom de tio första minuterna. Först var det IFK sedan Oscar Erlandsson vunnit en närkamp efter ett inkast på egen planhalva för LBK. Han serverade därpå Adham El Youssef perfekt i vänsterinnerposition i straffområdet och med ett mera distinkt avslut hade det varit bortaledning i den nionde minuten.

Hemmalaget kvitterade dock målchanserna minuten senare då ett hårt markinlägg mycket väl kunde resulterat om någon av två framstörtande lundaspelare – Rasmus Wendt och Dion Krasniqi – fått foten på bollen.

Geronimo Balint hittade Adham El Youssef på vänsterkanten fyra minuter senare med en bra boll. Adde tog sig in i straffområdet och avslutade med ett skott vid första stolpen där dock LBK:s målvakt Emir Plakalo var med på noterna.

Där IFK visat sig lite ineffektiva i avsluten var hemmalaget desto mera effektiva då man först i den 17:e minuten och därpå sex minuter senare gjorde både 1-0 och 2-0.

Ledningsmålet tillkom sedan Elyas Bouzaiene slått in en boll snett inåt bakåt från högerkanten som det hemvändande Hollandsproffset Rasmus Wendt mötte perfekt med avslut i nättaket utan chans för IFK-målvakten Melker Ellborg.

21-årige Wendt provspelade för moderklubben BK Häcken innan säsongen och i honom ser det ut som om man lyckats ersätta Filip Bohman på ett tillfredsställande sätt. I Holland har han spelat i ungdomslagen både för AZ Alkmaar och Heerenveen.

2-0-målet tillkom efter ett misstag på mittplan i kombination med en misslyckad offsidefälla. LBK ställde om snabbt och Rasmus Wendt kunde friställa Dion Krasniqi framför mål där Melker Ellborg var utan chans än en gång.

Ganska händelsefattig avslutning av första halvlek om man inte räknar Kofi Yeboah Addaes avslut vid första stolpen efter ett upplopp längs högerkanten och en nickskarv av Rasmus Wendt på en hörna. På halvtidssignalen skapade LBK ännu en vass målchans då Wendt, återigen, var nära med en fot på ett inlägg.

Efter pausvilan flyttade IFK upp laget och hade större delen av bollinnehavet utan att för den skull skapa särskilt många målchanser.

I den 82:a minuten hittade dock Kofi Yeboah Addae mittbacken Geronimo Balint som lobbnickade i mål med ett fint framlyft inne i straffområdet.

Totalt sett ett rättvist resultat där LBK kunde haft en större ledning än två mål i halvtid. IFK skapade inte riktigt heta lägen för avslut och när man väl gjorde det så saknades avgörande ”killerinstinkt”.

SportExpressen Play: Tuff derbyförlust, Alan Asaad?

– Vi gjorde en riktigt dålig första halvlek, men var det bättre laget i den andra. Vi hade bra tryck och då brukar målen komma på något sätt, svarade han på kommentatorn Christoffer Ekmarks fråga.

Ni har svårt att komma till skarpa lägen?

– Jag tror att det kommer att släppa. Vi har en bra speluppbyggnad. Det är annars bara sista biten, löpningarna eller passningarna, som inte sitter där.

– Vi har en riktigt bra tränare och riktigt bra spelare. Jag är inte orolig – det kommer att lösa sig.

Matchens lirare: Kofi Yeboah Addae.

Matchfakta kommer senare