, ,

Snöplig förlust för IFK Malmö

Elliot Lindquist Nilsson gjorde IFK Malmös reduceringsmål. Foto: Casper Johansson 2022

IFK Malmö åkte på en snöplig uddamålsförlust med 1-2 (0-2) i fredagens Skånederby hemma mot nykomlingen Ängelholms FF. ”Gulingarnas” femte raka nederlag trots bästa matchen hittills med en gedigen laginsats. Frustrerande nog utan utdelning.

Målgöraren Elliot Lindquist Nilsson satte ord på frustrationen när han intervjuades i SportExpressen Play efter matchen.

– Det är så klart surt. Vi gjorde en riktigt bra match i dag, den bästa på väldigt länge och jag tycker att vi var det bättre laget. Tyvärr räckte det inte till i dag heller.

Det var en jämn match där ni förde spelet ganska mycket. Känner du att ni kunde gjort någonting annorlunda?

– Vi hade lägen, jag hade ett i första halvlek där jag skulle satt en balja till. Vi förde spelet, vi måste bara våga få in bollen i boxen lite mer tycker jag. Vi kom fram i bra lägen, men det är svårt i sista tredjedelen ibland.

Nu väntar Lindome på hemmaplan nästa helg. Vad är det för IFK Malmö vi får se i den matchen?

– Jag hoppas vi får se lite av detsamma som vi fick se här i dag. Spelar vi så här så kommer vi att börja plocka poäng, det är jag helt säker på.

IFK kom på nytt till spel i en 3-5-2-formation med samma försvar som tidigare förutom att Melker Ellborg fick förtroendet mellan stolparna.

Framför honom fanns som i föregående matcher Kalle Larsson i mitten med Geronimo Balint till vänster om sig och med Oscar Erlandsson  till höger. Som kantspringare agerade Kofi Yeboah Addae och Elliot Lindquist Nilsson och centralt på mittfältet spelade Alan Asaad med Sufyan Abuzayda och Jakob Andersson. Längst fram återfanns Hampus Ferhm och Zackarias Faour.

Sistnämnda Faour skapade den första målchansen med en perfekt genomskärare som mer eller mindre friställde anfallskollegan Ferhm. Ängelholmsmålvakten Robin Streifert kom dock ut föredömligt och parerade med en retur som studsade på Ferhm som fick se bollen gå utanför.

IFK:s positiva inledning fortsatte i den 21:a minuten med ett individuellt nummer av Kofi Yeboah Addae på högerkanten där han avslutade med ett markinlägg som hittade Hampus Ferhm. Denne missade skottet med en felträff som förvandlades till en perfekt passning till en fristående Elliot Lindquist Nilsson vid bortre stolpen. Återigen parerade Streifert med foten.

Här kunde IFK lett med 2-0 om effektiviteten infunnit sig vid avslutningarna.

Ängelholm skapade inte mycket under den inledande halvtimmen mer än ett skott i den 29:e minuten som Melker Ellborg räddade vid första stolpen.

Det var därför överraskande att bortalaget tog ledningen fyra minuter senare efter ett olyckligt misstag i en närkamp några meter in på den gula planhalvan.

IFK Malmö blev straffat sedan Johan Oremo hittat bollvinnaren Christian Ljungberg på djupet som placerade in bollen vid stolproten utan chans för Ellborg. En bortaledning som så långt inte speglade händelserna i matchen.

”Di gule” har haft uppförsbackar i alla matcher utom premiären där man legat under med minst två mål i halvtid bortsett från bortamatchen mot Ljungskile (0-1).

Så skulle även bli fallet här då Ängelholm utökade ledningen på straff fyra minuter från halvtidsvilan. En straff som förefaller korrekt dömd när man ser reprisen. Ett omdöme som kapten Geronimo Balint knappast instämmer i då det först såg ut som en perfekt glidtackling.

Den efterföljande straffen exekverades säkert från elvameterspunkten på näst intill samma nätmaska som 0-1-målet, alldeles intill den vänstra stolpen av ex-allsvenske Johan Oremo.

IFK gjorde en stark andra halvlek som mycket väl kunde gett utdelning i form av poäng. Men den bekanta klyschan om att ett lag i motgång inte har flyt gjorde sig onekligen påmind på nytt.

Närmare än Elliot Lindquist Nilssons reducering i den 68:e minuten kom man inte trots en del målchanser om än inte lika vassa som de två första i den första halvleken. Målet tillkom efter hörna vilket kändes signifikativt då det var fler hörnor som kunde resulterat i mål i den andra akten.

Trots den magra poängskörden så här långt så fanns det positiva tecken med ett starkt mittfält där både Sufyan Abuzayda (bäst enligt undertecknad) och Zackarias Faour – som bytte position med Jakob Andersson emellanåt – gjorde sina bästa matcher hittills. Kan man förbättra effektiviteten i avslutningarna så finns det hopp om en vändning av trenden.

Det är tidigt att beteckna nästa drabbning hemma mot Lindome som ödesmatch nästa lördag, men det är ett utmärkt läge att just vända den negativa trenden.

Utförligare matchfakta kommer senare

IFK Malmö – Ängelholms FF 1-2 (0-2)
Publik: 88.
Mål: 0-1 (33) Christian Ljungberg, 0-2 (41) Johan Oremo (straff), 1-2 (68) Elliot Lindquist Nilsson.
Matchens lirare, IFK Malmö: Hampus Ferhm.
Matchens lirare, Ängelholms FF: Johan Oremo.