, ,

Inför IFK Malmö – Ängelholms FF

Hampus Ferhm med bollen. Foto: Casper Johansson 2022

IFK Malmö spelar säsongens fjärde hemmamatch då man tar emot nykomlingen Ängelholms FF i det tredje Skånederbyt så här långt för ”di gule”. De andra två har slutat med uddamålsförluster (Lunds BK 1-2 och BK Olympic 2-3).

Dags för en derbyseger och första trepoängaren Martin Johansson, assisterande tränare i IFK Malmö?

– Det hoppas jag verkligen. Självklart så siktar vi på tre poäng på fredag.

Ängelholm har överraskat positivt hittills med tre segrar och en sjätteplats i tabellen. På valborgsmässoafton stod man för en veritabel skräll genom att slå dittills fullpoängaren GAIS med 3-1.

Senaste tävlingsmatchen lagen emellan spelades i division 2 västra Götaland i augusti 2020 på Malmö Stadion. Då vann bortalaget med 2-1 efter två mål på stopptid, i femte respektive sjätte övertidsminuten. Serien vanns som bekant sedermera av ”di gule” vilket genererade avancemang till Ettan Södra.

Under försäsongen slogs IFK tillbaka på konstgräset i Ängelholm i mars med 4-1.

Onödigt att utfärda en varning för motståndet på fredag kväll?

– Vi har pratat ihop oss en hel del och vi vet att det är hårt jobb på alla fötter som gäller framöver. Det är ingen som kommer att ge oss tre poäng.

– Det gäller nu att ha fokus framåt på kommande matcher. Vi har haft en uppförsbacke så här långt, men vi känner oss både självsäkra och ödmjuka inför fortsättningen.

– Både jag och Firat [Sahan] har befunnit oss i liknande situation tidigare vilket gör att vi trots inledningen känner en viss trygghet inför fortsättningen. Vi hoppas kunna sprida detta till spelarna.

– Jag har till exempel varit med om flera förluster i följd inledningsvis för att sedan vinna serien. Och tvärtom.

– Sedan finns det ju elementära saker i fotboll som måste till om man ska vinna matcher. Ett exempel är att vinna närkamper och att jobba ännu hårdare när det blåser motvind. Det är när man sitter ihop som ett lag och gör saker tillsammans som poängen kommer.

Av de hittills insläppta 14 målen har hälften, 7 stycken, tillkommit på fasta situationer. Förmodar att mycket tid offrats på att analysera dessa och hur det gula manskapet förhindrar detta framledes?

– Vi analyserar ju alla mål vi släpper in och jobbar stenhårt för att rätta till det.

Läget i truppen, skador och så vidare?

– Trots en tuff inledning så är stämningen fortsatt bra vilket ger oss hopp inför fortsättningen. Borta sedan tidigare är Jonathan [Ahlbäck Ikonen) och Henke [Rossborg]. Annars bara en del småskavanker.

Många matcher återstår – endast en sjättedel av serien är spelad. Många nya spelare har tillkommit inför säsongen liksom ny tränarstab varför det tar tid att sätta både försvars- och anfallsspel. Kan gula supportrar hoppas på en vändning under maj efter en mörk första månad av säsongen?

– Det hoppas vi verkligen. Jag tror faktiskt inte att det finns något lag i serien som jobbar hårdare än vad vi gör på träningarna för tillfället. Måhända aningen förmätet av mig kanske men än dock.

– Kan vi bara sudda bort lite onödiga baklängesmål så tror jag att vi kommer vända på detta. Vi måste fortsätta att vara modiga och vi har våra principer som vi jobbar utefter. Vi känner inget tvång samtidigt som vi är ödmjuka inför tabellpositionen. Inget lag har åkt ut efter fem omgångar.

– Vi är övertygade om att vi har mycket bra fotbollsspelare i vår trupp som vi litar på till 100 procent. Som exempel kan jag tillstå att jag själv inte haft en chans att platsa i år. Jag känner mig optimistisk inför fredagen.

Övrigt inför matchen?

– Inte mer än att det finns inga genvägar till tre poäng och jag vill gärna uppmana gula supportrar att komma ned på träningarna för att se vad som pågår. Det smäller på träningarna med högt tempo och så vidare.

– Vi gör allt vi kan för att ta poäng och vi har ett mycket stort förtroende för våra spelare. Jag hoppas att alla supportrar sluter upp bakom laget för att stötta oss i fortsättningen.

MATCHGUIDE

Avspark: 19.00.

Arena: Malmö Stadion.

Domare: George Jansizian, Göteborg, Elis Kvrgic, Alvesta, Hana Mohammad Saleh, Åryd.

Följ matchen: Sänds på Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans hemsidor samt SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Melker Ellborg, 30. Merlin Nuhanovic – 2. Simon Gottfridén, 3. Elliot Lindquist Nilsson, 4. Oscar Erlandsson, 5. Kalle Larsson, 7. Jakob Andersson, 8. Alan Asaad, 9. Emil Johansson, 11. Adham El Youssef, 13. Geronimo Balint (lk),  15. Sufyan Abuzayda, 16. Kofi Yeboah Addae, 17. Zackarias Faour, 18. Hampus Ferhm, 23. Martins Egbe. Ledare: Firat Sahan (tränare), Martin Johansson (assisterande tränare), Emir Blagajcevic (materialförvaltare), Johannes Jönsson (fysioterapeut och massör), Goran Jovanovic (målvaktstränare).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 17.30 i klubblokalen på Malmö Stadion.