Jonathan Ahlbäck Ikonen jublar efter att ha nickat in 2-0 mot Ljungskile. Till höger syns Elliot Lindquist Nilsson som stod för hörnan. Foto: Lola Nilsson

IFK Malmö har fått bästa tänkbart start efter sommaruppehållet i Ettan Södra där man på lördagen tog sin andra raka seger genom 4-2 (2-1)-triumf hemma mot Ljungskile SK.

– Det här var tre poäng som vi verkligen fick kämpa för in i det sista, konstaterade Roger Nilsson i den gula tränartrion.

– Trots Ljungskiles slutforcering tycker jag att vi totalt sett tog en rättvis seger och ännu en gång svarade samtliga spelare för en mycket stark insats som bådar gott inför kommande matcher.

Matchen började bra för IFK Malmö då Monday Samuel kunde göra 1-0 redan i minut 10.

Målet tillkom efter ett länge uppspel från Henrik Ahlberg till Jakob Andersson på högerkanten där Andersson lyckades vända förbi sin Ljungskilebevakare och slå en fin crossboll över till Samuel.

Samuel kunde, trots nära till kortlinjen, få till ett skott med vänsterfoten som precis letade sig in under Ljungskilemålvakten Oliver Bergman och mållinjen.

”Di gule” fortsatte att spela en positiv fotboll även efter ledningsmålet och kom fram i fina offensiva försök.

Jakob Andersson kunde i den 18:e minuten kämpa sig till en hörna som slogs av Elliot Lindquist Nilsson. Vänsterbacken fick till en bra hörna som möttes med en perfekt nick av Jonathan Ahlbäck Ikonen, helt otagbart för LSK:s målvakt.

Spelet i första halvlek var jämnt, möjligen med ett visst övertag för hemmalaget.

I den 32:e minuten kunde gästande Ljungskile reducera genom Luka Dobrijevic efter ett vackert långskott som seglade över Merlin Nuhanovic i IFK-målet.

Efter en underhållande första halvlek skrevs halvtidssiffrorna till 2-1.

I andra halvlek hade Ljungskile mer av bollinnehavet jämfört med första.

Dock så var IFK Malmö tämligen ofta på offensiv planhalva och i minut 70 samarbetade Emil Jönsson, Jakob Andersson och Jesper Rindmo så bra att den sistnämnde kunde friställa Jonathan Ahlbäck Ikonen som säkert placerade bollen förbi LSK-målvakten till 3-1.

Ljungskile kunde reducera bara minuten senare efter en situation som borde renderat IFK en inspark. Bollen såg att vid Nuhanovics högerstolpe vara ute men domarna lät spelet gå vidare och sekunderna senare stod det 3-2. Målskytt: Christopher Garcia.

Detta mål gav bortalaget luft under vingarna mot ett alltmer defensivt inriktat IFK Malmö.

Mängder med inlägg kunde med möda rensas undan av hemmalaget. Efter ett av dessa inlägg, i minut 90+5, fungerade Viktor Sköld som räddande ängel precis innan mållinjen för att förhindra en kvittering.

Dryga minuten senare fick Jonathan Ahlbäck Ikonen i väg en lång passning längs högerkanten som friställde Kofi Yeboah Addae som fintade målvakten och passade till Monday Samuel vars skott tog i ribban.

Bollen gick sedan tillbaka till Yeboah Addae som passade till Besnik Rustemaj som säkert avslutade med nätrassel som följd.

– Matchbilden fram till vårt 3-1-mål blev som vi hoppats på, men efter 2-3-reduceringen blev det mycket kamp då Ljungskile tryckte på med allt man hade, analyserade IFK-tränaren Roger Nilsson.

– Till slut blev det tre av våra ersättare som blev tungan på vågen och jag tänker då främst på Skölds räddning en bit in på stopptiden och Kofis framspelning till Besnik som tryckte in det helt avgörande 4-2-målet.

En förtjänstfull arbetsinsats av Emil Jönsson kan konstateras. Försvarslinjen var stabil, trots ett nykomponerat mittbackspar i form av André Strandberg och Henrik Ahlberg, matchen igenom.

Jonathan Ahlbäck Ikonen måste också nämnas. Hans tre mål mot Utsikten och Ljungskile sticker ut och visar att det finns anfallskraft i laget både kollektivt och individuellt. Hela 13 IFK-spelare har nu gjort mål i årets seriespel.

Avslutningsvis kan konstateras att Jakob Andersson svarade för en mycket bra insats matchen igenom. Han medverkade verksamt till de tre första målen och stod i övrigt också för ett mycket konstruktivt spel.

På fredag väntar bortamatch mot Torns IF.

Matchfakta kommer senare.