, ,

IFK Malmö fick jubla i MM-finalen

IFK Malmö, segrare i Malmömästerskapet 2022. Foto: Lars Holmberg

IFK Malmö visade att gammal är äldst då Malmös äldsta fotbollsförening – grundad 1899 – slog tillbaka en av de yngsta – grundad 2015, Ariana FC – historiken förkunnad av IFK-ordföranden Torbjörn Karlsson i högtalarna före match. Malmömästarna 2022 är gula sedan finalen slutat 3-2.

Det blev en underhållande drabbning med gott om målchanser åt båda hållen vilket de fem målen vittnar om.

IFK Malmö-tränaren Besnik Llazani summerade finalen:

– Det känns okej. Vi var bra i upptakten av båda halvlekarna, men sedan backade vi hem och försökte avvakta för tidigt. Ariana fick ha mycket boll i onödan och på slutet var vi nog lite trötta, sade han till Skånska Dagbladet.

IFK började bäst och skapade en hel del framåt. Och det skulle bli utdelning redan i den åttonde minuten då Granit Stagova hittade Sidney Bernasko Appu med en djupledspassning i boxen som denne förvaltade på bästa sätt.

Först med en perfekt mottagning och sedan med en snabb vändning som han sedan krönte med ett kliniskt avslut vid bortre stolpen utan chans för Arianas målvakt Festim Bytyqi.

Lika många minuter senare, åtta, skulle ”di gule” utöka ledningen och det var Bernasko Appu på nytt som höll sig framme med pannan på ett inlägg från vänsterkanten från Martins Egbe. 2-0 efter dryga kvarten fick Arianatrumman att tystna för stunden.

Och det var bud på fler gula mål under den följande kvarten där den forne IFK:aren Festim Bytyqi i Arianamålet stod för ett par kvalificerade räddningar. 3-0 där och matchen hade sannolikt varit över.

Trumman kom dock i gång igen sedan Ariana reducerat på straff efter dryga halvtimmen.

Totte Holmkvist blev fälld av Martins Egbe i boxen och Arfanullah Habibi gjorde inget misstag på straffen. 1-2, vilket också stod sig till halvtid trots att Ariana fick energi av målet och skapade en del chanser under den sista kvarten av första halvlek. IFK Malmö-målvakten Merlin Nuhanovic fick visa prov på sin kapacitet mer än en gång.

Efter pausvilan startade ”di gule” lika starkt som i första halvlek. Vilket skulle ge frukt knappt fem minuter in då Kalle Larsson vackert nickskarvade in en hörna från Hampus Ferhm. På nytt en tvåmålsledning och man började tro på en titel denna säsong.

– Inte varje dag som man gör mål precis och mitt första i IFK-tröjan. Extra skönt i en final, sade Kalle i Skånska Dagbladets intervju efter matchen.

Det fanns dock tid kvar för fler mål vilket skulle visa sig med kvarten kvar att spela. Återigen skulle ljudet från Arianatrumman tillta i styrka sedan Bassam Ahmad blivit frispelad från vänsterkanten och avslutat utan chans för Merlin Nuhanovic i målet.

IFK Malmö hade dessförinnan ett par omställningar som med lite tur kunde resulterat i en tremålsledning.

Det skulle bli en nervig sista kvart då Ariana radade upp kvitteringschanser delvis beroende på att ”di gule” drog sig bakåt i planen.

Trots de många bytena – framför allt hos Ariana – blåste domaren Niklas Andersson av matchen redan efter två minuters stopptid. Något som utgjorde ljuv musik i de gula öronen.

– En riktig kämpaseger. Vi föll ner lågt i andra halvlek, vi hade sprungit mycket. Det märktes att det är långt in på säsongen och det var många trötta ben på slutet, analyserade Kalle Larsson vidare till Skånska Dagbladet.

– Men det var en rolig match att spela. Bra tryck på läktaren där Ariana bjöd upp till en fantastisk fest med sina supportrar.

Man kan inte annat än att instämma. Det var en underhållande match med bra tempo, fem mål och spänning in i det sista där kometlagets supportrar satte färg på tillställningen även om trumman till sist skulle tystna.

MATCHFAKTA

2022-09-21 19.30
Malmömästerskapet
Final

Ariana FC – IFK Malmö 2-3 (1-2)
Arena:
Malmö IP, konstgräs.
Publik:
608.
Domare: Niklas Andersson, Malmö, Bujar Fetiu, Oxie, Jörgen Berggren, Malmö.
Mål: 0-1 (8) Sidney Bernasko Appu, 0-2 (16) Sidney Bernasko Appu (nick), 1-2 (32) Arfanullah Habibi (straff), 1-3 (50) Kalle Larsson (nick), 2-3 (76) Bassam Ahmad.
Assist: 0-1 Granit Stagova (passning), 0-2 Martins Egbe (inlägg), 1-3 Hampus Ferhm (hörna).
Varningar, Ariana FC: Noor Zadran (84).
Varningar, IFK Malmö: Hampus Ferhm (63).
Utvisningar, Ariana FC:
Utvisningar, IFK Malmö:

Startelvan (4-2-3-1): 30. Merlin Nuhanovic – 15. Sufyan Abuzayda, 5. Kalle Larsson, 4. Oscar Erlandsson, 23. Martins Egbe – 7. Jakob Andersson, 14. Granit Stagova (lk) – 9. Emil Johansson, 24. Sidney Bernasko Appu, 18. Hampus Ferhm – 21. Jonathan Ahlbäck Ikonen. Avbytare: 6. Victor Isgren (Jonathan Ahlbäck Ikonen 82), 3. Dennis Mazilu, 16. Tyrone Dalundh, 17. Oskar Lilja, 1. Melvin Jörgensen (målvakt).

Byten
(82) Victor Isgren in, Jonathan Ahlbäck Ikonen ut

Ledare: Besnik Llazani (tränare), Emir Blagajcevic (materialförvaltare), Anna Hermann (fysioterapeut och massör), Jesper Andersson (sportchef).

Matchdräkt: Gula tröjor/vita byxor/vita strumpor.
Målvaktens dräkt: Grön tröja/svarta byxor/gröna strumpor (Merlin Nuhanovic) & grön tröja/gröna byxor/gröna strumpor (Melvin Jörgensen).

Matchens lirare: Merlin Nuhanovic.

Ariana FC

Ledare: Tommy Ringblom (tränare).

Matchdräkt: Röda tröjor/röda byxor/röda strumpor.
Målvaktens dräkt: Grön tröja/gröna byxor/gröna strumpor (Festim Bytyqi).

Matchens lirare: Festim Bytyqi.

IFK Malmö började med boll: Ja.

Speltid, första halvlek: 45.04.
Speltid, andra halvlek: 47.05.

SÄRSKILDA NOTERINGAR

* Torbjörn Karlsson var speaker på Malmö IP.
* Ariana FC:s 1-2-mål kom på straff efter att Totte Holmkvist fällts av Martins Egbe i minut 30.

Sammanställt av: Michael Lindholm.