,

Ingvar Gärd 6/10 1921-31/8 2006

IFK Malmöfotbollens framgångsrikaste ledare genom tiderna, Ingvar Gärd, har avlidit i en ålder av 84 år. Han efterlämnar hustrun Tony, systern Lillian med barn, samt övrig släkt i Holland.

Följande går att läsa om honom på hemsidan, under Fotboll – Historik – Profiler.

"Ingvar Gärd förde laget till klubbens främsta framgångar genom tiderna. Tog laget till serieseger i Div. II 1956, och med två dramatiska kvalmatcher mot IK Brage var IFK klart för allsvenskan, såg till att laget klarade sig kvar i allsvenskan det första besvärliga året. Han lotsade spelarna genom mammutserien 1957-1958 med stor hjälp av lagledaren Sten Göransson och lagkaptenen Bertil Dahl för att våren 1960 få kvitto på sin förmåga att leda ett lag till framgång.

Vid den tiden var det ledande laget i allsvenskan efter våromgångens slut kvalificerat för spel i Europacupen. IFK Malmö stod som vinnare av våromgången framför den slutliga segraren IFK Norrköping.

Den 1 september 1960 spelades den första matchen i Europacupen mot IFK Helsingfors. Efter mötena med finnarna och CDNA, Sofia var laget i kvartsfinal mot Rapid Wien med storstjärnan Robert Dienst. Båda matcherna förlorades med 2-0, men klubben hade genom Ingvar och spelarnas förtjänst nått längst av de svenska klubbarna någonsin. Eftersom det inte blev något mer spel i Europa, fick Ingvar och spelarna trösta sig med stora silvermedaljerna.

1961 blev ett mellanår med en 6:e-plats precis efter MFF och året därpå 1962 blev ett missräkningarnas år. Efter endast 7 inspelade poäng på våren hjälpte det inte att IFK spurtade och tog ytterligare 9 poäng på hösten. Trots att man slog blivande mästarna IFK Norrköping blev det bara 0-0 mot Hammarby och förlust i sista matchen mot Hälsingborgs IF. Div. II var ett faktum.

Bland de spelare som hade turen att få representera IFK under Ingvars ledning fanns Henry Christensson, Gert Andersson, Bertil Dahl, Inge Blomberg, Kjell Friberg, Stig Isgren, Bengt Palmqvist, Bo Borg, Jan-Inge Sjöstrand, Sture Tarring, Claes Oredsson, Leif Nilsson, Åke Karlsson, Leif Svensson, Bengt Nordqvist, Bo Hansson, Gösta Ljung, Sven Lundqvist, Sune Mårtensson, Ulf Nilsson, Gert Nilsson, Hans Olofsson, Bertil Persson, John Lindau samt Leif Wendt och åtskilliga andra spelare.

Ingvar återtog rodret för IFK igen 1966 efter tiden i Trelleborgs FF och var nära att åter föra laget till allsvenskan igen detta år. Tvåa efter Gunnarstorps IF, som Ingvar kom att ägna sina tjänster åt 1969."