Mycket nytt inför 2018

IFK Malmö

Det sker en del förändringar i division 2-fotbollen inför nästa säsong. För IFK Malmö innebär det flytt från Östra till Västra Götaland samt en ny verklighet med fria spelarbyten. 

Serieflytten resulterar i att IFK bara får med sig två kollegor från 2017, de båda Malmölagen KSF Prespa Birlik och Kvarnby IK. Kvar i Östra Götaland finns skånska trion Hässleholms IF, IFK Hässleholm samt Österlen FF.

– Klart att vi går miste om några Skånederbyn, men i det stora hela är jag ändå nöjd att vi hamnade i västra. Den serien känns mer geografisk rätt för vår del. Sedan ska det bli roligt att spela mot lag vi inte stött på tidigare, säger IFK Malmö-tränaren Nils-Erik ”Nisse Bagare” Persson.

I den västra division 2-gruppen ingår sammanlagt fem klubbar från Malmö, inklusive nedflyttade FC Rosengård 1917 och promoverade BK Olympic.

Således åtta Malmöderbyn för ”di gule” och cykelavstånd till fyra av bortamatcherna för supportrarna. För klubbkassörerna innebär det ett lyft, medan det rent sportsligt kan bli ett mindre helsike.

Inget är som bekant så vanskligt som lokalderbyn. Där tabellplaceringen oftast inte har någon betydelse och det är prestigen som gäller.

Förutom de malmöitiska inslagen består serien av många västkustlag. En del är helt nya bekantskaper som IFK aldrig tidigare stött på i seriesammanhang, däribland Ullareds IK samt Göteborgslagen Sävedalens IF och Assyriska BK.

Sistnämnda klubb spelar för övrigt sina hemmamatcher på klassiska Ruddalen.

– Som sagt, tycker serieindelningen ser både rolig och intressant ut, fortsätter Nisse Bagare.

Ett annat motstånd som dyker upp i serien är ex-allsvenska IS Halmia.

Och Halmstadslaget ser Nils-Erik Persson verkligen fram emot att möta.

– Ett klassiskt lag som IFK Malmö har drabbat samman med en hel del gånger genom åren. Ska bli roligt att möta dem igen. Det är ett tag sedan vi spelade i samma serie.

Något han inte tycker är lika roligt är införandet av fria byten, likt dem som praktiseras i distriktsserierna från division 4 och nedåt. Detta efter att en motion från halländska Onsala BK röstats igenom när Svenska Fotbollförbundet höll sitt representantskapsmöte i fredags.

Inte bara Nils-Erik Persson, av flera division 2- och 3-tränare, fnyser åt denna nyhet.

– Jag tycker att det är ett steg tillbaka och ser ingen som helst mening. Spelet blir för hackigt och utvecklar inte fotbollen på denna nivån. Sedan är det givetvis upp till mig och övriga tränare att själva avgöra hur vi förhåller oss, avslutar IFK-tränaren.

– Vi är trots allt inte tvingade från förbundshåll att göra byten som vi inte anser nödvändiga.

Division 2 Västra Götaland: Assyriska BK, BK Olympic, FC Rosengård 1917, Hittarps IK, Högaborgs BK, IFK Malmö, IS Halmia, KSF Prespa Birlik, Kvarnby IK, Lindome GIF, Sävedalens IF, Ullareds IK, Varbergs GIF, Vinbergs IF.