Bankdirektören Bertil Dahl intervjuas om IFK Malmös bankdagar. Krister Nyman/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1987

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i 20 delar om matcherna samt spelarna och ledarna som gjorde det. Del 9: Bertil Dahl, mittfältare.

Som en naturlig följd av föregående del – del 8 – i denna artikelserie, där Ulf Nilsson avhandlades, handlar denna artikel om Bertil Dahl som med sina 451 matcher i den gula tröjan är tvåa i maratonlistan efter just Ulf som ju toppar samma lista med 472 matcher.

I del 7 – om Bo ”Mysing” Hansson – framgick det att Bertil Dahl var den som initierade det kvarterslag i trakterna kring Östra Rönneholmsvägen i Malmö som både han själv och Mysing spelade i under uppväxtåren. Där nämnde Mysing blev gul redan efter en skolturnering valde Bertil Dahl IK Marathon innan han kom till IFK 1949 och debuterade i en träningsmatch mot Sjöbo IF samma sommar, den 10 juni.

Bertil Dahl var lagkapten under alla de sex Europacupmatcherna 1960-1961 och missade inte många matcher med armbandet. Faktum var att han hade denna roll under hela den allsvenska perioden 1956 till 1962. Dock så missade han den berömda matchen på Santiago Bernabéu-stadion mot Real Madrid i november 1959 där IFK föll med uddamålet, 2-3, och med ett mål bortdömt för offside. Då ersatte Inge Blomberg som lagkapten.

Bertil Dahl i närkamp med en okänd spelare i Malmö FF. Foto: Bror “Blixten” Hansson/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1961

Inför VM 1958 fanns Bertil med i den första 40-mannatruppen som sedermera bantades till 22 spelare. I denna slutliga ”nettotrupp” kom han dock inte med.

Däremot var han med i två B-landslagskamper – mot Finland i Vasa och Norge i Stavanger. Båda matcherna vanns, dels med 1-0 och dels med 3-0.

När IFK åkte ur Allsvenskan 1962 hade han hunnit bli 32 år och beslutade sig för att avsluta sin aktiva karriär efter 157 matcher i Allsvenskan och två mål. I seriespel i övrigt gjorde han 259 matcher och 11 mål.

Han tränade Tomelilla under ett år innan han flyttade till Stockholm där han så småningom gjorde civil karriär och blev bankdirektör.

Bertil Dahl bodde på 60-talet granne med Inge Blomberg i Lomma.

Och just i Lomma finns både Thorild Nilsson – presentation överflödig för de allra flesta med gult hjärta – och Bengt Nordén, före detta aktiv i GIF Nike och krönikör i Nikes egen klubbtidning Nike Raketen. Dessa båda herrar har bidragit med information till denna artikel.

Bertil Dahl (1930-06-02–2015-05-17): 451 matcher – 27 mål, varav 259/11 i seriespel och 157/2 i Allsvenskan. Tvåa i den gula maratonlistan i Gula tider – en idrottshistoria.

Den 22 januari publiceras nästa del om Gert Nilsson.