Inge Blomberg (fyra från vänster) och de andra spelarna i IFK Malmö tackar motståndarlaget CDNA Sofia efter segermatchen på Malmö Stadion. Foto: Pierre Mens/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i 20 delar om matcherna samt spelarna och ledarna som gjorde det. Del 6: Inge Blomberg, försvarare.

– Inge Blomberg var den store dirigenten i försvaret, sade Bo ”Mysing” Hansson i intervjun om returmatchen mot CDNA Sofia som spelades 13 november 1960.

– Han befann sig alltid på rätt plats och visste exakt var bollen skulle komma innan motståndaren.

Denna unika placeringsförmåga hade Inge från sitt badmintonspel. En sport han utövade mycket framgångsrikt med ett flertal titlar i SM, DM, JSM och JDM. Redan 1950 vann han SM som 21-åring.

Blomberg föddes således 1929, närmare bestämt den 5 oktober, i Malmö. Fotbollen började han med i Malmö FF där han spelade i reservlaget med sporadiska inhopp i A-laget. Han fann det dock mer inspirerande att ta steget över till ”di gule” och blev snabbt en av stöttepelarna enligt ett spelarporträtt i Rekordmagasinet nummer 28 1960.

”Nu räknas han till landets allra bästa – många säger den bäste – centerhalvor. Inges stora lugn, goda framspelningar och beslutsamma brytningar har i år hjälpt IFK Malmö till segrar över flera av allsvenskans mest anrika lag”, går det att läsa.

Efter bortasegern mot ÖIS med 2-1 svarade Inge skämtsamt:

– Eftersom allt spel skall kretsa kring Agne (Simonsson) och Rune (Börjesson), var det bara att stoppa dem i säcken och knyta till.

Inge Blomberg i aktion i hemmamatchen mot CDNA Sofia. Foto: Bo Sundström/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

Tidningarna var samstämmiga i sina rapporter: ”Inge Blomberg var som en bläckfisk, överallt hade han sina tentakler ute och fångade upp öisarnas passningar”, ”Inge Blomberg, försvarsklippa i IFK Malmö” och så vidare.

Från de olika källor man läser om Inge Blomberg så framstår han som en första klassens idrottsman, uppskattad av både medspelare och motståndare.

Han hade glimten i ögat och kunde kosta på sig ett och annat ”hyss” som bland annat episoden om då han skojade med Henry Christensson i målet och ropade till ”Chrischan” – ”Är du med Chrischan?” varpå han drog en frispark i eget mål, perfekt i krysset. Enligt en källa i Facebookgruppen MalmöSport – Ett historiskt perspektiv godkändes inte självmålet enligt reglerna, något Inge var väl medveten om (men inte Chrischan?).

Som många framstående fotbollsspelare i Malmö på den tiden jobbade Inge Blomberg som brandman efter att först ha arbetat som övertryckare i ett stort företag.

Efter sin aktiva karriär fortsatte han som kanslichef i MFF där han enligt många källor – bland annat MFF-bloggen av Calle Rockbäck – gjorde ett högst förtjänstfullt arbete och var en högt uppskattad medarbetare.

Inge Blomberg gick bort på julafton 2007, 78 år gammal.

Antal matcher: 354 (1952–1962) – 32 mål. Sjua i den gula maratonlistan i Gula tider – en idrottshistoria.

Den 1 januari publiceras nästa del om Bo “Mysing” Hansson.