Bo Borg skjuter det första målet i hemmamatchen mot Jönköpings Södra IF. En drabbning som slutade 3-1. Foto: Per Willhelm Zätterström/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i 20 delar om matcherna samt spelarna och ledarna som gjorde det. Del 11: Bo Borg, anfallare.

I artikelserien har ifkmalmo.se nu nått fram till femmannakedjan som inleds med Bosse Borg.

Bo Borg föddes den 14 juni 1935 och avled den 21 juni 1981. Han debuterade i A-laget i en träningsmatch mot Hörby i Hörby den 6 juli 1955 och spelade sedan 359 matcher samt gjorde 58 mål varav 200/29 i seriespel och 138/17 i Allsvenskan mellan 1955 och 1964.

Sitt kanske viktigaste mål för IFK Malmö gjorde Bosse den 27 maj 1956 på Domnarsvallen i Borlänge när han 20 sekunder före slutsignalen nickade in det segermål som betydde att det sedan räckte med 2-2 på Malmö IP i kvalet mot Brage för att ta sig till Allsvenskan.

När Borg lämnade Malmökamraterna blev han spelande tränare i Älmhults IF för bland andra Olle Nordin som spelade där till 1970.

Bosse spelade även framgångsrikt ishockey för IFK Malmö under 50-talet och ingick då i den berömda Bosse-kedjan bestående av Bo Borg, Bo Rosén (en A-lagsmatch även i fotboll den 27 juni 1958 mot MBI i DM på Malmö IP) och Bo Brodén.

1978 återkom Bo Borg till IFK Malmö och tränade sedan juniorlaget fram till sin död 1981.

Driv i steget när Bo Borg försöker hålla undan för en Rapidspelare i Europacupkvartsfinalen på Malmö Stadion. Foto: Ernst Henriksson/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1961

Just delen om hans roll i Älmhults IF aktualiserades häromåret (2016-10-15) av Sydsvenskan där vi hämtat följande klipp om när Olle Nordin tränade ”di gule” hösten 2016:

”Nu sitter Olle Nordin i Malmö stadions innandömen och skissar på hur IFK Malmö ska bli ett storlag. I betongkorridorerna finns bilderna som påminner om storhetstiden på 1960-talet då IFK Malmö nådde kvartsfinal i Europacupen och var ett av Sveriges främsta fotbollslag.

På flera av bilderna finns Bo Borg med. Han blev den tränare som inspirerade en ung Olle Nordin när han flyttade från födelseorten Delary till Ikeametropolen Älmhult 1966.

– Fantastiskt egentligen med tanke på att jag är här nu, säger Olle Nordin.

– Jag var ganska oteknisk som spelare, men han tyckte jag hade snabbheten och rätt attityd. Det var han som fick mig att satsa. Ungjäkel håll dig borta från skiten, sa han. Gör ett hårt jobb på plan. Det kommer du långt på.

Bo Borg fick rätt.”

Avslutningsvis finns det en anekdot om den legendariske målvakten Kalle Svensson på sajten Allt Om HIF där Bosse Borg spelar en roll:

”Han återkom dock till HIF i Juni 1961 och spelade ytterligare 37 matcher i allsvenskan innan han la handskarna på hyllan efter den sista matchen i allsvenskan den 21 Oktober 1962. Matchen spelades mot IFK Malmö på Malmö Stadion och slutade med en 3-1 seger för HIF.

Det absolut sista allsvenska målet som Kalle släppte in bakom sig, gjordes av IFK Malmös Bo Borg i den 87:e minuten.

Kalle Svensson var vid sin sista allsvenska match 36 år, 11 månader och 10 dagar gammal. Alltså nästan dubbelt så gammal som när han debuterade!”

Bo Borg (1935-06-14–1981-06-21): 359 matcher – 58 mål, varav 200/29 i seriespel och 138/17 i Allsvenskan. Sexa i den gula maratonlistan i Gula tider – en idrottshistoria.

Den 3 februari publiceras nästa del om Åke Karlsson.