Glada IFK Malmö-spelare tackar motståndarlaget efter matchen. Från vänster: Hans Olofsson, Bo Hansson, Bertil Dahl, Inge Blomberg och Gert Nilsson. Foto: Pierre Mens/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i åtta delar om matcherna och spelarna som gjorde det. Del 3: CDNA Sofia hemma den 2 november.

Bakgrunden till höstmatchen i elljus på Malmö Stadion – som dessutom motsvarade första matchen i huvudturneringen för de båda lagen – var den att IFK hade kvalificerat sig via totalt 5-2 mot kamratkollegan från Helsingfors (se del 1 och del 2).

CDNA Sofia hade slagit ut Juventus med 4-3, där man utklassade ”La vecchia signora” (”Den gamla damen”) på Levskistadion i Sofia med inte mindre än 4-1 efter det att Juve tröstmålat i slutminuterna. Den matchen ägde rum mindre än en månad – 12 oktober – innan matchen i Malmö vilket borde göra ”Kanariefåglarna” aningen knäsvaga inför uppgiften kanske.

Motståndaren

CDNA Sofia bildades 1948 och två år efter matchen i Malmö, 1962, bytte man till dagens namn, CSKA som står för ”Central Sports Club of the Army”.

Med över 30 bulgariska ligatitlar – varav de tio första före mötet på Stadion mellan 1948 och 1960 – och två europacupsemifinaler liksom en dito i Cupvinnarcupen är det numera ett synnerligen välmeriterat lag.

Bara sex säsonger efter den säsong vi skriver om – 1966-1967 – gick Sofia till sin första semifinal i Europacupen där laget fick sträcka vapen först efter 0-1 i omspel mot Inter sedan man lyckats kvittera till 1-1 i de två första matcherna.

Bulgariens kanske största spelare genom alla tider, Hristo Stoichkov, har spelat här liksom Letchkov, Penev, Ivanov och Kostadinov för att nämna några av de mer namnkunniga spelarna.

Bo Hansson och målvakten Henry Christensson försvarar IFK Malmös mål. Foto: Bo Sundström/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

Matchen som sådan

Matchen på Malmö Stadion såg länge ut att sluta mållös men i den 79:e minuten slog Åke Karlsson till och gav Malmökamraterna ledningen inför 7 701 åskådare.

Detta blev enda målet inför returen elva dagar senare, 13 november, i Sofia och tillika nästan exakt en månad senare så när som på en dag som bulgarerna krossat Juventus med 4-1 på hemmaplan.

Ett år tidigare

IFK var dock utrustat med ett visst självförtroende vilket bland annat återges i ”Gula tider – en idrottshistoria” där Peter Kastensson samtalade med tränaren Ingvar Gärd om den förvandling som hade skett med laget inför den allsvenska säsongen 1960-1961.

Man hade mött Real Madrid på Santiago Bernabéu-stadion ett knappt år innan matcherna mot bulgarerna, 22 november 1959, i en träningsmatch.

”Di gule” förlorade med uddamålet, 2-3, och hade till och med en kvittering inne som dömdes bort på grund av offside. Målgöraren från matchen i Malmö mot CDNA Sofia, Åke Karlsson, gjorde ett mål i Madrid som även uppskattades av publiken på arenan där han fintade bort två gubbar för att sedan vricka bollen i mål.

Efter den drabbningen steg självförtroendet menade Ingvar Gärd.

IFK Malmös Inge Blomberg slår undan en boll för CDNA Sofias inner Nikola Tsanev. Foto: Bo Sundström/Sydsvenskan/Bilder i Syd

MATCHFAKTA

1960-11-02
Europacupen 1960-1961
Första omgången (åttondelsfinal)

IFK Malmö – CDNA Sofia 1-0 (0-0)
Arena
: Malmö Stadion.
Publik: 7 701.
Domare
: Josef Kandlbinder (Tyskland).
Mål
: 1-0 (79) Åke Karlsson.
Assist:

STARTELVORNA

IFK Malmö (3-2-5): Henry Christensson – Bo “Mysing” Hansson, Inge Blomberg, Ulf Nilsson – 4. Bertil Dahl (lk), Gert Nilsson – Bengt Nordqvist, 8. Gösta Ljung, Hans Olofsson, Åke Karlsson, Bo Borg.

Ledare: Ingvar Gärd (tränare), Sten Göransson (lagledare).

CDNA Sofia (3-2-5): Georgi Naydenov – Kiril Rakarov, Manol Manolov (lk), Boris Gaganelov – Pantelei Dimitrov, Petar Aleksiev – Vasil Romanov, Nikola Tsanev, Panayot Panayotov, Dimitar Yakimov, Ivan Kolev.

Ledare: Krum Milev (tränare).

Den 13 november publiceras nästa del om bortamatchen mot CDNA Sofia.