Gösta Ljung fastställer slutsiffrorna till 3-1 hemma mot Jönköpings Södra IF. Foto: Per Willhelm Zätterström/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i 20 delar om matcherna samt spelarna och ledarna som gjorde det. Del 13: Gösta Ljung, anfallare.

Gösta Ljung föddes den 9 augusti 1934 och avled den 18 april 2006.

Han kom till IFK Malmö från Tollarps IF och gjorde sin A-lagsdebut i Granada den 24 november 1957 mot Granada som Malmökamraterna besegrade med 4-0 efter två mål av Arne ”Bananen” Andersson samt vardera ett av Åke Karlsson och Kjell Friberg.

Det var för övrigt det sensationella resultatet i denna match som bäddade för inbjudan man erhöll till matchen mot Real Madrid två år senare.

Sin allsvenska debut gjorde han som högerinner mot IFK Norrköping den 27 april 1958 och det blev totalt 161 matcher samt 64 mål mellan 1957 och 1964 varav 90/24 i seriespel och 67/15 i Allsvenskan.

Ljung var en briljant tekniker men kunde även avsluta. Två av hans mest bestående intryck på Malmöpubliken gjorde han kanske dels vid den länge ihågkomna matchen mot MFF 1958 som slutade 4-4 efter att ha varit planens dominant och dels med sin bicykleta i Europacupen mot IFK Helsingfors två år senare. Anfallaren hade även nätat i det första kvalmötet i Helsingfors.

Hösten 1960 spelade Gösta en B-landskamp som högerinner och bildade då innertrio med Larsa och Bebben, båda med efternamnet Johansson, när man slog Danmark i Vejle med 2-1. Insatsen i denna match ledde till att han nästkommande vår togs ut till ett träningsläger med A-landslaget i Riva del Sole inför VM 1962.

För att göra historien om Gösta Ljung komplett måste ändå incidenten som utspelade sig i mitten av mars 1961 under landslagslägret i Riva del Sole i Italien nämnas.

Ljung var ditkallad och skulle direkt efteråt ansluta till den gula truppen i Wien för den första matchen av två mot Rapid Wien i kvartsfinalen i Europacupen 1960-1961.

Under nämnda läger unnade sig Ljung lite vin tillsammans med Toivo Lundell från IF Elfsborg. Landslagsledningen fick nys om detta och skickade hem ”syndarna” direkt. De blev också avstängda i den allsvenska premiären en månad senare.

Ett porträtt av Gösta Ljung. Foto: Sydsvenskan/Bilder i Syd 1963

Detta var dock inte den värsta konsekvensen för Gösta Ljung personligen som blev knäckt och inte kunde göra sig själv rättvisa i den första matchen mot Rapid Wien bara veckan efter landslagslägret, 22 mars 1961. Han blev sedan också petad inför returen i Malmö av Ingvar Gärd, IFK:s tränare.

Varför var denna historia då så speciell?  I Peter Kastenssons intervju med Ingvar Gärd från juni 1999, som är återgiven i Gula tider – en idrottshistoria, får vi svaret.

Ingvar berättar att Eric Persson, överledare för det svenska landslaget under lägret i Italien, var ansvarig för beslutet att skicka hem Ljung och Lundell.

Nämnde Eric hade inte glömt historien från nästan trettio år tidigare – 1934 – då IFK anmälde MFF för utbetalning av löner till spelarna vilket medförde att MFF blev degraderat till division 2.

Förvisningen av Ljung störde den gula uppladdningen inför kvartsfinalen och Ingvar Gärd frågade sig under intervjun med Peter Kastensson om inte detta var ett av de värsta skurkstrecken i svensk fotbollshistoria.

Då Lars Ringström intervjuade Bo ”Mysing” Hansson i november 2020 berättade också Mysing att Gösta Ljung inte var sig lik efter incidenten under landslagslägret.

Lite fotbollstrött varvade Gösta 1962 ned i Linderöds IF och slapp därmed även degraderingen ur Allsvenskan men saknade elitfotbollen och kom tillbaka redan året därpå.

Sedan blev det två år i division 2 Västra Götaland med Malmökamraterna innan Ljung gick till TFF i Trelleborg dit han även flyttade och bodde till sin död.

Gösta Ljung (1934-08-09-2006-04-18): 161 matcher – 64 mål varav 90/24 i seriespel och 67/15 i Allsvenskan. Delad 55:e plats med Anders Rosén i den gula maratonlistan i Gula tider – en idrottshistoria.

Den 17 februari publiceras nästa del om Bengt ”Bambino” Nordqvist.

Delen om förvisningen av Gösta Ljung från landslagslägret i Riva del Sole i mars 1961 är skriven av Lars Ringström.