Sommarförvärvet Monday Samuel har fått en bra start i den gula tröjan. Senast blev det ett mål i 4-2-segern mot Ljungskile SK. Foto: Lola Nilsson 2021

På fredagskvällen spelar IFK Malmö sin tredje match efter sommaruppehållet borta mot Torns IF. Ett lag som i motsats till ”di gule” nollat sin poängskörd efter uppehållet med två uddamålsförluster hemma mot Lunds BK samt borta mot Skövde AIK i lördags.

Ifkmalmo.se kände tränaren Per Harrysson på pulsen inför matchen.

Efter två raka segrar trots skador i truppen känns det som att stämningen är på topp. Är det dags att jaga bort ”spöket” Torns IF – ett så kallat ”bogey team” för IFK Malmö som man kallar det i England?

– Ja, vi har ju haft svårt för Torn och särskilt i träningsmatcherna på försäsongen där det kändes att laget kom ifrån ett högre tempo i Ettan jämfört med det vi var vana vid i tvåan.

– Vi hade många orutinerade från division 2-spel men som som nu fått upp ångan i Ettan, vilket bidrar till att vi kommit närmare både vad gäller tempo och spel i övrigt. Det visade vi också i hemmaförlusten där vi mycket väl kunde ha vunnit. Så nog har vi förutsättningar att sudda bort ”bogey team”-stämpeln.

– Alla lag har styrkor och svagheter. Vi känner Torn och Torn känner oss så jag ser fram emot matchen med viss tillförsikt. Det ska bli roligt.

Truppen har på nytt blivit ansträngd på sistone med skador, nu på Philip Persson Lundgren, Geronimo Balint, Martin Johansson och Gustav Hillstedt. Hur ser det ut inför fredagens match?

– Alla är uttagningsbara förutom Martin och Geronimo som finns kvar på skadelistan.

De tidigare så kallade truppspelarna har stigit fram och verkligen tagit ansvar på ett beundransvärt sätt i de två senaste matcherna. Måste medföra angenäma uttagningsproblem beträffande förstaelvan?

– Vi har fasta principer för detta. De som inte har spelat så mycket tittar vi extra på, träningarna är så klart betydelsefulla för laguttagningen. Sedan är det roligt när det är konkurrens om platserna.

Det känns som att ni i tränartrojkan har utfört ett gediget och väl genomtänkt arbete angående spelsättet sedan Viktor Ekblom återfördes till Landskrona BoIS – som om ni har hittat en passande formel med ett optimalt bästa spel efter resurserna?

– Det har ju varit fullträffar i de två matcherna där vi haft lite flyt. Men vi är svårslagna för alla mer eller mindre i den här serien. Sedan är det kanske osannolikt att detta fortsätter hur länge som helst. Det påverkar stämningen om man förlorar några matcher i rad men vi är så klart nöjda om vi kan fortsätta ta poäng på bortaplan samtidigt som vi vinner hemma.

Avslutningsvis får man på nytt lyfta på hatten för storebror i stan som kvalificerade sig för Champions League i tisdags för tredje gången på åtta säsonger. Hur kommenterar du som IFK-tränare – som själv spelade i MFF i slutet av 80-talet – detta?

– Jag är övertygad att de flesta fotbollsintresserade i stan gillar detta. Sedan vill vi stärka positionen som tvåa i stan. Och det känns att vi är på rätt väg för det.

I IFK Malmö är Jakob Andersson avstängd.

MATCHGUIDE

Avspark: 18.30.

Arena: Tornvallen.

Domare: Rinon Hasani, Ronneby, Simon Anderjon, Malmö, Mirza Rovcanin, Karlshamn.

Följ matchen: Sänds på Sydsvenskans hemsida och SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Victor Ringdahl, 30. Merlin Nuhanovic – 3. Elliot Lindquist Nilsson, 4. Emil Johansson, 5. Philip Persson Lundgren, 6. André Strandberg, 9. Besnik Rustemaj, 10. Kofi Yeboah Addae, 11. Emil Jönsson, 12. Monday Samuel, 13. Victor Sköld, 14. Granit Stagova, 15. Henrik Ahlberg (lk), 17. Jesper Rindmo, 19. Héctor Valeria Berntsson, 20. Jonathan Ahlbäck Ikonen, 23. Gustav Hillstedt, 24. Gani Bunjaku. Ledare: Jan Strandberg (tränare), Per Harrysson (tränare), Roger Nilsson (tränare), Ingemar Janmarker (materialförvaltare), Thomas Klintberg (massör).

FOTNOT.  Truppen har samling klockan 16.15 i klubblokalen på Malmö Stadion alternativt 17.00 på Tornvallen.