,

Gula legendarer, del 3: Stig Isgren

Stig Isgren i IFK Malmö gör mål bakom Åtvidabergs målvakt Curt Samuelsson. Foto: Ture Hellström/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1955

I förra veckan publicerades artikeln om klubbens nyuppflyttade ungdomar till A-truppen, Michele Gomez Paloma och Victor Isgren. Nu ska det handla om en annan Isgren – nämligen Stig som utgör del 3 i artikelserien om ”Gula legendarer”.

Stig Isgren föddes den 9 april 1931 och gick bort på julafton 2015. I samband med hans bortgång skrev Thorild Nilsson fina minnesord här på hemsidan.

Isgren återfinns på tionde plats i den gula skytteligan genom tiderna med 85 mål. Han gjorde 116 matcher i den gula tröjan.

På hans födelseår 1931 låg IFK i Allsvenskan och just den säsongen, 1930-1931, gjorde man sin dittills bästa säsong med en sjätteplats. Det var då den femte säsongen klubben gjorde i Allsvenskan där man var med i den första upplagan 1924-1925. Då hängde man kvar med en tiondeplats för att säsongen efter ramla ned med en elfteplats.

1928-1929 var IFK Malmö tillbaka efter den legendariska kvalmatchen på Stockholm Stadion mot Redbergslids IK som kunde ses med hjälp av en så kallad ”optisk utsändning” då Sydsvenskan skildrade matchutvecklingen med hjälp av en stor pappskiva, pekpinne och telefonuppkoppling på Gustav Adolfs Torg i ett fönster på det så kallade Valhallapalatset – se första delen av Gula legendarer.

Efter fyra säsonger i högsta serien 1928 till 1932 renderade en elfteplats 1931-1932 ny nedflyttning. Det skulle nu dröja 20 år tills man var tillbaka i Allsvenskan – denna gång med Stig Isgren – från Kulladals FF – i laget.

Säsongen 1948-1949 ledde klubben länge division 2, men slutade tvåa efter att ha tappat på slutet.

Stig Isgren, IFK Malmö, i duell med Helsingborgs IF:s Gerhard Andersson (liggande) och Bertil Karlsson. Foto: Sydsvenskan/Bilder i Syd 1956

Den gula ledartrojkan Sten Göransson tillsammans med bröderna Gert och Torsten Flintberg, anställde den österrikiska tränaren Pepi Stroh och man värvade bland andra Inge Blomberg, Bertil Dahl, Bosse Borg tillsammans med Isgren.

1951-1952 säkrade man så seriesegern hemma mot Halmstads BK på Malmö IP med tre omgångar kvar och man var åter i fotbollens finrum.

Sejouren blev tyvärr endast ettårig med en jumboplats fyra poäng efter IF Elfsborg som klarade sig kvar på en tiondeplats. Ett annat klassiskt storlag som för övrigt åkte ur Allsvenskan i höstas – Örebro SK – gjorde IFK sällskap ned i tvåan denna säsong för 70 år sedan, 1952-1953.

Stig Isgren debuterade i den gula tröjan under den säsongen – närmare bestämt mot MFF den 20 maj 1953.

Fyra säsonger senare, 1956-1957, gjorde man comeback i högsta serien efter en ny klassisk kvalmatch. Denna gång mot IK Brage där man vann bortamatchen på Domnarvsvallen med 1-0 för att sedan klara oavgjort 2-2 hemma på Malmö IP i returen.

Säsongen skulle dock bli Isgrens sista i den gula tröjan där han dock fick uppleva två av dem i Allsvenskan. Han fick dessutom spela nio allsvenska matcher för Helsingborgs IF säsongen 1955-1956 dit han var utlånad och missade därmed kvalet till Allsvenskan mot Brage som innebar promovering.

Den påföljande allsvenska säsongen var kantad av skador för Stig Isgren som endast gjorde sju matcher med ett mål som följd.

Från 1938 – Bloggen om Kulladals FF hämtas lite kuriosa som avslutning. I länkad artikel intervjuas Roger Nilsson – en av tre gula tränare förra säsongen 2021 – i samband med Kulladals FF:s 75-årsjubileum. Roger nämner där Stig Isgren som en av de bästa tränarna han haft under sina ungdomsår.

Fakta/Stig Isgren

Född: 9 april 1931.
Död: 24 december 2015.
Position: Anfallare.
Spelat i IFK Malmös A-lag: 1953-1957.
Antal A-lagsmatcher och mål: 116 matcher och 85 mål.
Antal A-landskamper och mål: 3 matcher och 1 mål.
Antal B-landskamper och mål: 1 match och 0 mål.

Den 3 februari publiceras nästa del om Sture Tarring.