, ,

Inför Torns IF – IFK Malmö

Jakob Andersson. Foto: Casper Johansson 2022

IFK Malmö spelar på onsdagskvällen sin sista match före sommaruppehållet borta mot Torn. En motståndare man besegrade under försäsongen i mars med 1-0 hemma. Den segern satte stopp för en fem matcher lång svit med förluster – varav två i fjolårets serie – mot Stångbylaget.

Torns IF gör sin femte raka säsong i Ettan och parkerar för närvarande på tionde plats med 15 poäng. En placering man för övrigt slutade på i fjol, en poäng före ”di gule”. Bäst placering nådde Torn som nykomling 2018 då man slutade femma. Man kommer närmast från en bortaförlust mot överraskningslaget Oddevold.

Vårsäsongen 2022 har varit allt annat än lyckosam för ”Kanariefåglarna”. Endast fyra poäng med en bortaseger mot Vänersborg och oavgjort hemma mot Åtvidaberg i premiären är facit så här långt. Om man ser det positivt kan dock en oväntad bortaseger på Tornvallen innebära att man får lite kontakt med de andra bottenkonkurrenterna.

IFK Malmö har dessutom lyft sig spelmässigt, särskilt hemma mot GAIS och Lunds BK (i Svenska Cupen). Som fallet ofta är för ett lag i motgång så har dessa matcher slutat i hedersamma förluster. ”Di gule” har på 13 seriematcher noterat inte mindre sju uddamålsförluster, det vill säga mer än hälften.

Hur är känslan inför fredagen Firat Sahan, tränare – finns tron kvar hos er och i truppen?

– Det tycker jag. Prestationerna har blivit bättre och bättre och i vissa matcher har vi varit värda mer än noll poäng, dessutom mot bra motstånd. Vi är också medvetna om att det finns saker som vi behöver förbättra. Fortfarande släpper vi in lite för enkla mål och fortfarande är vi inte riktigt där framåt stundtals.

Senast mot Tvååker hade ni ett par tunga avbräck i form av Jakob Andersson och Hampus Ferhm som nu är tillbaka. Är fler på gång tillbaka?

– Det stämmer att de båda är tillbaka. Vi hoppas sedan kunna förstärka i sommar då truppen reducerats.

Efter onsdagens match återstår 16 omgångar med 48 poäng att spela om, lika många hemma- som bortamatcher. Kan det finnas chanser för överraskningspoäng med tanke på vårsäsongens dystra poängfacit och rådande jumboplacering?

– Vi kommer inte att få några gratispoäng. Serien är jämn men vi måste prestera för att ta poäng.

Övriga tankar inför ännu ett Skånederby?

– Känns kul med Skånederby. Torn är ett lag med mycket energi med ”Kalle” [Richard Ringhov] tillbaka på bänken. En utmaning vi ser fram emot. Och jag behöver inte tillägga hur viktiga alla matcher är i fortsättningen.

Nya på frånvarolistan är Melker Ellborg (sjuk) och Victor Isgren (privata skäl).

MATCHGUIDE

Avspark: 19.00.

Arena: Tornvallen A-plan.

Domare: Ivan Prgomet, Lerberget, Simon Anderjon, Furulund, Bendik Borgström, Malmö.

Följ matchen: Sänds på Skånska Dagbladets och Sydsvenskans hemsidor samt SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Melvin Jörgensen, 30. Merlin Nuhanovic – 2. Simon Gottfridén, 3. Elliot Lindquist Nilsson, 4. Oscar Erlandsson, 7. Jakob Andersson, 9. Emil Johansson, 10. Kofi Yeboah Addae (lk), 11. Adham El Youssef, 12. Michele Gomez Paloma, 14. Granit Stagova, 15. Sufyan Abuzayda, 17. Zackarias Faour, 18. Hampus Ferhm, 19. Henrik Rossborg,  23. Martins Egbe. Ledare: Firat Sahan (tränare), Emir Blagajcevic (materialförvaltare), Jesper Andersson (sportchef).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 16.15 i klubblokalen på Malmö Stadion.