, ,

Inför IFK Malmö – GAIS

Melker Ellborg är tillbaka i truppen. Foto: Casper Johansson 2022

Det är två anrika fotbollsklubbar som drabbar samman på lördagen i Malmö. GAIS grundades redan 1894 och IFK Malmö fem år senare, 1899.

Man har stött på varandra ett antal gånger genom årens lopp, men aldrig i en sådan avgörande match som den i division 2 Södra Götaland den 19 oktober 1980.

Som Magnus Månsson så påpassligt kommenterade i artikeln ”Mina minuter i svensk fotbollshistoria” så innebar GAIS-matchen 1980 ett smärre trauma för de flesta gulingar.

Malmökamraterna befann sig ett par minuter från allsvenskt avancemang då GAIS slog ett inlägg från vänsterkanten som Bosse Theander kom fel på. Benny Ohlsson tvingades rädda på mållinjen med handen. ”Teskedsgubben” Sten Påhlsson var obeveklig på straffen och nämnde Theander fick kapitulera.

Detta klipp visar den dramatiska upplösningen som utmynnade i att Örgryte IS nöp seriesegern på stopptid på Ullevi i Göteborg sedan man också tilldömts en straff mot Grimsås.

Scenen är densamma knappa 42 år senare, Malmö Stadion, när serieledaren och tabelljumbon möts i Ettan Södra på lördagseftermiddagen.

Senaste matcherna i tävlingssammanhang härrör sig från Superettan 2001 då det blev var sin poäng i Göteborg, 1-1, medan GAIS vann med 5-0 på Malmö IP.

Då – 1980 – stod en allsvensk plats på spel som ingen av de båda kombattanterna lyckades fixa. Nu gäller det en återkomst till Superettan för ”Makrillarna” medan ”di gule” har 19 omgångar på sig att försöka skrapa ihop nästan hälften av de 57 poäng som återstår att spela om för att ha chans på en återkvalplats.

Det återstår tre matcher innan uppehållet och det börjar kännas lite som att ”goda råd är dyra” Martin Johansson, assisterande tränare – finns det mer att gräva fram från ”verktygslådan”?

– Det handlar inte så mycket om att ändra nu. Nu behöver vi göra det som vi tränat på under en längre tid och på ett bättre sätt. Utan att låsa oss rent taktiskt vilket vi hoppas kunna uppnå längre fram.

Senast det begav sig, i Trollhättan, var många frånvarande av olika anledningar. Hur ser det ut inför lördagen beträffande skadeläget och eventuell annan frånvaro?

– Det ser mycket bättre ut inför denna match. Vi har vissa som återkommer efter skada och små skavanker.

Målvakten Melker Ellborg fick en otäck smäll i Oskarshamn med brutet näsben och lätt hjärnskakning som följd. Hur är hans tillstånd?

– Bra, han var med och tränade i tisdags och han har fått en mask vilket gör honom tillgänglig.

Nu är det tid att bita ihop och kämpa som om varje match vore den sista. Hur är stämningen på träningarna och hur ser uppslutningen ut?

– De som är tillgängliga, det vill säga skadefria, deltar till 100 procent. Jag är ju med killarna varje vecka och även om jag inte är spelare längre så upplever jag en hunger och en inställning att vi ska vända den här ”båten” tillsammans. Det är inte tal om någon ovilja. Vi behöver få fram självförtroendet där vi behöver eliminera rädslan. Det handlar om att det vi gör bra behöver vi göra över 90 minuter plus stopptid.

Med tanke på läget i tabellen finns det inte många som förväntar sig en seger på lördag. Samtidigt så är det just en sådan här match som skulle kunna vända hela säsongen från moll till dur. En fördel kanske – att gå ut med den där ”allt-att-vinna-känslan”?

– Definitivt. GAIS är ju seriens bästa lag vilket de flesta tycker. Men vi har ingenting att förlora mot ett lag som har ett stort supporterfölje vilket gör det hela till en extra rolig match. Vi hyser naturligtvis extrem respekt för GAIS samtidigt som det är en match där vi kan sänka axlarna och tänka: ”Fan, vilken rolig match”.

Hur är den egna känslan – kan poängen börja trilla in?

– Detta låter kanske lite oväntat men det är faktiskt inget annat gäng just nu som jag skulle vilja gå ut till match med. Vi i ledarstaben tror stenhårt på det vi gör och på spelarna. Vi har bra diskussioner och det är ingen som tar detta med en klackspark. Hade det berott på oförmåga hade jag varit orolig men jag vidhåller att så är inte fallet. Vårt problem i de flesta av matcherna är att det gäller att vara påkopplade fullt ut under hela matchen.

– Jag har varit i tuffa situationer tidigare men inte poängmässigt som denna. Likväl så tror jag definitivt att detta går att lösa, att vända detta.

Elliot Lindquist Nilsson, Granit Stagova, Hampus Ferhm, Melker Ellborg och Zackarias Faour är tillbaka i matchtruppen.

MATCHGUIDE

Avspark: 16.00.

Arena: Malmö Stadion.

Domare: Ivan Prgomet, Lerberget, Jilan Taher, Billesholm, Simon Anderjon, Furulund.

Följ matchen: Sänds på Skånska Dagbladets och Sydsvenskans hemsidor samt SportExpressen Play. Direktrapportering sker genom Svenska Fotbollförbundets livescore.

Truppen: 1. Melker Ellborg, 30. Merlin Nuhanovic – 2. Simon Gottfridén, 3. Elliot Lindquist Nilsson, 4. Oscar Erlandsson, 6. Victor Isgren, 7. Jakob Andersson, 9. Emil Johansson, 10. Kofi Yeboah Addae (lk), 11. Adham El Youssef, 12. Michele Gomez Paloma, 14. Granit Stagova, 15. Sufyan Abuzayda, 17. Zackarias Faour, 18. Hampus Ferhm, 19. Henrik Rossborg, 20. Jonathan Ahlbäck Ikonen, 23. Martins Egbe. Ledare: Firat Sahan (tränare), Martin Johansson (assisterande tränare), Emir Blagajcevic (materialförvaltare), Anna Hermann (fysioterapeut och massör), Goran Jovanovic (målvaktstränare), Jesper Andersson (sportchef).

FOTNOT. Truppen har samling klockan 14.30 i klubblokalen på Malmö Stadion.