, ,

Ny förlust för IFK Malmö

Jakob Andersson. Foto: Casper Johansson 2022

Torns IF slog tillbaka ”di gule” – för kvällen i helvitt – med klara 3-0 på onsdagskvällen i vårepilogen på Tornvallen. Dock ett tämligen missvisande resultat då IFK hade ett vackert mål bortdömt för offside och Jakob Andersson träffade stolpens utsida förutom ett par öppna lägen i andra halvlek.

– Vi gjorde en helt okej första halvlek men tyvärr med ett slarvigt mål som vanligt bakåt, kommenterade mittfältaren Hampus Ferhm i SportExpressen Plays direktsändning.

– Skillnaden i dag var effektiviteten framåt där de gjorde tre mål och vi inget trots flera bra lägen.

– Vi har gjort tio mål på hela våren trots att vi spelat bra och kommit till avslut. Vi hade ett par i dag som borde ha resulterat och vi måste bli mer effektiva framför mål. Sedan gjorde vi för många misstag i defensiv box där alla tre målen tillkom efter våra egna misstag.

IFK Malmö började bra och skapade tre bra chanser innan de första tolv minuterna var spelade.

Först tog sig Kofi Yeboah Addae fram på högerkanten och passade bra till Zackarias Faour som inte fick till avslutet helt. I femte minuten gjorde sedan Michele Gomez Paloma ett drömmål om det inte var för att assisterande domaren vinkat för offside. Det var ett perfekt inlägg från Elliot Lindquist Nilsson som Gomez Paloma vinklade upp i klykans insida och i nät på volley. Dessa två chanser kom inom loppet av de fem första minuterna.

Därefter slog Martins Egbe ett bra markinlägg från vänsterkanten som Ferhm inte fick träff på.

Hemmalagets första skott på mål kommer först i den 18:e minuten. Fyra minuter senare tog man oförtjänt ledningen då Casper Burehed fik en löpboll på högerkanten och slog ett perfekt inlägg till en fristående Noah Christoffersson som vinklade in bollen med pannan förbi en chanslös Merlin Nuhanovic.

Ytterligare fyra minuter därefter träffade Jakob Andersson den bortre stolpens utsida efter en bra frispark från Hampus Ferhm.

Ett par målchanser åt vardera håll avslutas sedan halvleken med att nämnde Ferhm var nära att nå fram på en fin boll från Kofi Yeboah Addae.

I den 37:e minuten utgick Zackarias Faour på grund av skada efter en annars fin första halvlek där han visade sig instrumental i mångt och mycket framåt. Vilket i sig på sätt och vis summerade hela vårsäsongen för ”di gule”: Defensiva misstag, missade målchanser med en hårsmån och skador på nyckelspelare. Den här våren har sannerligen inte gått lagets väg.

Under andra halvlekens inledning var Oscar Erlandsson nära att stöta in bollen framför mål efter en hörna men Torns målvakt Oliver Lindstedt hann före. Torn kontrade med ett bra skott utifrån som Merlin Nuhanovic var vaken på.

Ett liknande läge uppstod i 60:e minuten med ett skott utifrån av Hampus Ferhm men en av planens förgrundsgestalter Oliver Lindstedt i Tornmålet parerade nere vid marken.

En kvart senare var IFK Malmö grymt nära att kvittera då Ferhm gjorde sin gubbe och slog in en perfekt boll till Emil Johansson som dök upp framför mål men återigen parerade Lindstedt förtjänstfullt.

I 85:e minuten avgjordes matchen efter en ny försvarsmiss då en nick från en Tornspelare mot IFK:s straffområde nådde en fristående Noah Christoffersson som missade avslutet men som förvandlades till en perfekt frispelning av Olof Gullberg framför ett tomt mål. Torn har visat sig effektivt framför mål där IFK visat sig vara motsatsen, ineffektivt.

Som om detta inte vore nog gjorde hemmalaget ett mål till på stopptid av samme Gullberg som därmed blev tvåmålsskytt. Därmed upprepades fjolårsresultatet mellan lagen på samma arena.

Nu väntar en välbehövlig sommarvila efter en vår som varit en enda lång ”Golgatavandring”.

Allt annat än degradering känns numera som ett mirakel. Men större under har ju skett i fotbollsvärlden …

Torns IF – IFK Malmö 3-0 (1-0)
Arena:
Tornvallen.
Publik: 327.
Mål: 1-0 (22) Noah Christoffersson (nick), 2-0 (85) Olof Gullberg, 3-0 (90+4) Olof Gullberg.
Assist: 1-0 Casper Burehed (inlägg).
Matchens lirare, IFK Malmö: Hampus Ferhm.

Utförligare matchfakta kommer senare.