, ,

IFK Malmö ute ur DM

Merlin Nuhanovic, målvakt i IFK Malmö. Foto: Casper Johansson 2022

IFK Malmö förlorade onsdagskvällens semifinal i distriktsmästerskapet mot Superettanklubben Landskrona BoIS med 2-5 efter 1-3 i halvtid.

– Vi mötte ett bra lag som straffade oss för minsta lilla misstag som vi gjorde, sade Besnik Llazani, tränare i ”di gule”.

– Några delar av matchen var vi bra, men ska man ha en chans så gäller det att vara fokuserad i 90 minuter plus stopptid. Killarna ska dock ha eloge för sitt arbete.

Segern grundlades i den första halvleken där bortalaget som mest ledde med 3-0.

Halvtidsställningen var 1-3 efter att IFK Malmö i den 45:e minuten reducerat på straff genom Granit Stagova. Straffen utdömdes beroende på en av många dueller mellan Sidney Bernasko Appu och BoIS-backen Viktor Wihlstrand.

Första halvlek såg ett Landskrona BoIS som var det något bättre laget gällande bollinnehav och konstruktivt spel, ofta förlagt på IFK Malmös planhalva.

Dock skapade också IFK vassa målchanser. I den 26:e minuten fann sig plötsligt Sidney Bernasko Appu vara fri, men BoIS målvakt Svante Hildeman var snabbt ute och kunde avvärja.

Två minuter senare vaskade IFK Malmö fram en dubbelchans efter ett snyggt anfall och möjligen kunde ”di gule” i den situationen fått en straff när Bernasko Appu blev hårt åtgången.

Efter prick en halvtimmes spel gjorde många sig beredda att notera kvittering till 1-1 när Hamid Abdulla efter inspel av Emil Johansson fick ett gyllene läge, men nicken smet precis utanför stolpen.

Som så ofta sker efter att det varit nära mål från ett håll så utökade i stället BoIS sin ledning. 0-1 kom efter 18 minuters spel (Erik Pärsson) efter att IFK-försvaret inte hängt med och i den 32:a minuten kom alltså 0-2 (Viktor Wihlstrand) efter hörna.

Visserligen hade Landskrona mer boll den första halvtimmen, men sett till de vassa chanserna så kändes det något orättvist.

Ytterligare ett dråpslag kom i den 43:e minuten när BoIS ånyo gjorde mål (Robin Dzabic), men IFK fick målmässig kontakt när Granit Stagova konverterade en straff till mål sekunderna innan halvtidsvilan.

När klockan gled upp mot en timmes spel hade IFK Malmö en riktigt stor chans till ytterligare reducering när Sidney Bernasko Appu snappade upp en tappad boll från Svante Hildeman, men BoIS-målvakten lyckades fånga bollen i sista tiondelen när den så när gått över mållinjen.

Denna, och andra målchanser, var frukten av att IFK gjorde en riktigt bra andra halvlek med vägvinnande spel.

Carl Mujaguzi byttes in i halvtid och visade hur mycket han betyder för laget med sina vältajmade aktioner.

Bara dryga minuten efter reduceringschansen satte Landskrona sitt fjärde mål (Erik Pärsson) vilket verkligen kom från ingenstans.

Dock ska nämnas att ett Superettantempo kunde märkas när BoIS slog om till anfall. Det gick kvickt och det var många vältajmade löpningar som ställde till det för IFK Malmö-förvaret.

I den 67:e minuten fick IFK till ett reduceringsmål då Zackarias Faour sköt, ett i och för sig lamt skott, men som styrdes i mål av BoIS-försvarare. Ett mycket välförtjänt mål efter fint spel i andra halvlek från IFK-manskapets sida.

Landskronas femte mål föll i den 76:e minuten och återigen var det BoIS bäste anfallare, Erik Pärsson, som stod för det.

Överlag en habil insats från ”di gule” som ger råg i ryggen inför kommande seriematcher.

Publik: 77.
Domare: Mehmet Culum, Arlöv, Joakim Lundkvist, Kävlinge, Kenan Camo, Malmö.
Mål: 0-1 (18) Erik Pärsson, 0-2 (32) Viktor Wihlstrand (nick), 0-3 (43) Robin Dzabic, 1-3 (45) Granit Stagova (straff), 1-4 (61) Erik Pärsson (volley), 2-4 (67) Självmål, 2-5 (76) Erik Pärsson.
Assist: 0-1 Jesper Strid (passning), 0-2 Uppgift saknas (hörna), 0-3 Emil Jönsson (passning), 1-4 Jacob Blixt (passning), 2-4 Zackarias Faour (skott), 2-5 Robin Dzabic (passning).