Henry Christensson nÀr han intervjuades av SkÄnska Dagbladet för snart sex Är sedan. Foto: Eric Bliding 2011

En av IFK Malmös bÀsta spelare genom tiderna, mÄlvaktslegendaren Henry Christensson, har avlidit vid 91 Ärs Älder.

Chrischan (2/1 1926-30/4 2017), som han alltid kallades, kom till IFK Malmö frÄn HIF dÀr han i skuggan av Kalle Svensson spelade 39 A-lagsmatcher varav 5 i allsvenskan.

Henry Christensson debuterade för Malmökamraterna den 28/7 1953 mot Kulladal i en recettmatch för Stig Isgren pĂ„ Kulladals IP dĂ€r han höll nollan vid segern med 5-0 och seriedebuterade 23/8 samma Ă„r i en bortamatch mot IFK Trelleborg som vanns med 3-2 efter tvĂ„ mĂ„l av Stig Isgren och ett av Sture Tarring. I denna match hade förresten Inge Blomberg flyttats upp som center och vid dennes sida som vĂ€nsterinner spelade den som Inge alltid kallade ”Skymning”, nĂ€mligen Ulf Natt och Dag, ocksĂ„ frĂ„n HIF 1953.

Sin bÀsta sÀsong i den gula tröjan gjorde nog Chrischan vÄren 1960 dÄ han i de tio första allsvenska matcherna inte slÀppte in fler Àn tre mÄl. Och vid sommaruppehÄllet ledde Malmökamraterna serien, obesegrade och med 20-5 i mÄlskillnad vilket kvalificerade dem till Europacupen för klubblag, dÄtidens Champions League.

Detta Är tilldelades Christensson inte bara KvÀllspostens Boll-Oskar som SkÄnes bÀste fotbollsspelare utan Àven Rundtursguldet som SkÄnes bÀste idrottsman alla kategorier. Chrischan var ocksÄ duktig pÄ straffar och den 14/5 1961 slog han nÄgot av ett rekord nÀr han mot Sandviken inom loppet av nio minuter rÀddade tre straffar frÄn lika mÄnga straffskyttar.

Trots att Henry Christensson under dessa Är av mÄnga ansÄgs vara Sveriges bÀste fotbollsmÄlvakt spelade han aldrig nÄgon A-landskamp utan fick nöja sig med tvÄ B-kamper, 1955 och 1961.

Totalt spelade Chrischan 363 A-lagsmatcher under Ären 1953-1964 för IFK Malmö varav 236 i seriespel, 131 i allsvenskan och 105 i division 2. Höjdpunkter var bland annat den allsvenska kvalsegern 1956 och det allsvenska Stora silvret 1960. Efter sin avskedsmatch mot Varberg den 11/10 1964 avslutade han sin fotbollskarriÀr som spelande trÀnare i Stattena IF 1965-1967.

Malmökamraterna sörjer en av sina allra största profiler.