Adi Hadzikadunic, IFK Malmö, och Marcus Antonsson, MFF, i kamp om bollen i vinterns träningsmatch. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån 2020

Den 4 april skulle det varit avspark för årets seriespel i tvåan. Men den som vill se IFK Malmö spela match får vänta ett tag till. Ordförande Torbjörn Karlsson är dock optimistisk när det gäller att klubben ska gå välbehållen ur den kris som nu drabbar världen.

I nuläget är seriestarten framskjuten till mitten av juni och lördagens träningsmatch mot Malmö FF U19 är inställd. Spelarna i A-laget kommer att få lite ledigt i påskveckan innan träningen startar på nytt den 14 april.

Torbjörn Karlsson säger att även merparten av ungdomslagen kommer att träna som vanligt.

– Det är upp till varje ledare att avgöra men jag tror att de flesta kommer att fortsätta med träningarna.

Sett i ett större perspektiv är naturligtvis inte fotbollspremiärer så viktiga i dagsläget. Det handlar om hälsa och liv. Och i ett längre perspektiv vilka ekonomiska konsekvenser coronapandemin för med sig.

Torbjörn Karlsson är dock förhoppningsfull att IFK Malmö ska klara sig förhållandevis bra.

– Jag tror att vi kommer att klara oss ganska väl ur detta vad det gäller intäkter.

Försäljnings- och marknadschef Robin Lundgren håller med om att IFK Malmö står väl rustat ekonomiskt. Även om coronautbrottet naturligtvis gör att förutsättningarna för året försämras.

– Men vi var tidigt i gång med sponsorarbetet och utav de vi hittills hunnit boka sponsorpaket med för 2020 kommer så gott som samtliga att stötta oss i år ändå och det är vi väldigt tacksamma för.

Men efter den 11 mars säger Robin Lundgren att det mer eller mindre varit helt stopp. Ända tills för bara några dagar sedan.

– Vi har fått en ny sponsor den här veckan.

Det faktum att det blir en enkelserie i år spelar också roll för ekonomin.

– Det kommer att få en viss ekonomisk betydelse. Det blir färre exponeringstillfällen och minskad försäljning kring matcherna.

Bland annat försvinner troligen något eller några Malmöderbyn på hemmaplan.

Sammanfattningsvis tror Robin Lundgren att sponsorintäkterna för 2020 trots allt bara hamnar lite under budget förutsatt att det blir seriestart i juni.

– Men vi kommer att klara av detta ändå.

När det gäller det sportsliga så här långt tycker Torbjörn Karlsson att A-laget presterat vad man kan förvänta sig.

– Killarna har lärt känna varandra mer och mer och truppen har byggts på. Det finns fortfarande plats för en eller två till men det fortgår enligt planerna.

Han tycker att matchen mot Torns IF, som visserligen förlorades med 2-3, visade att det finns tendenser till att det här kan bli ett bra lag.

Ur ett lekmannaperspektiv tror han att det kan gynna laget att få ännu längre tid på sig att spela sig samman.

Senast den 9 april ska ett nytt spelschema presenteras och i nuläget har Torbjörn Karlsson inte hört något om hur det kan bli. Själv anser han att det vore enklast att börja med omgång 14 och sedan följa spelordningen.

Om seriestarten förskjuts ytterligare en tid och det blir spel först i augusti tycker han att det ändå finns goda möjligheter att hinna med en enkelserie.

Torbjörn Karlsson har tagit kontakt med de andra klubbarna i Malmö som spelar i tvåan för att se om det finns intresse av en träningsturnering före seriestarten. Men det är ännu högst osäkert om det blir en sådan. Alla klubbar har snabbt bokat in ett antal nya träningsmatcher i skiftet maj/juni.