Adi Hadzikadunic, IFK Malmö, och Marcus Antonsson, MFF, i kamp om bollen i vinterns trÀningsmatch. Foto: Christoffer Borg Mattisson/BildbyrÄn 2020

Den 4 april skulle det varit avspark för Ärets seriespel i tvÄan. Men den som vill se IFK Malmö spela match fÄr vÀnta ett tag till. Ordförande Torbjörn Karlsson Àr dock optimistisk nÀr det gÀller att klubben ska gÄ vÀlbehÄllen ur den kris som nu drabbar vÀrlden.

I nulÀget Àr seriestarten framskjuten till mitten av juni och lördagens trÀningsmatch mot Malmö FF U19 Àr instÀlld. Spelarna i A-laget kommer att fÄ lite ledigt i pÄskveckan innan trÀningen startar pÄ nytt den 14 april.

Torbjörn Karlsson sÀger att Àven merparten av ungdomslagen kommer att trÀna som vanligt.

– Det Ă€r upp till varje ledare att avgöra men jag tror att de flesta kommer att fortsĂ€tta med trĂ€ningarna.

Sett i ett större perspektiv Ă€r naturligtvis inte fotbollspremiĂ€rer sĂ„ viktiga i dagslĂ€get. Det handlar om hĂ€lsa och liv. Och i ett lĂ€ngre perspektiv vilka ekonomiska konsekvenser coronapandemin för med sig.

Torbjörn Karlsson Àr dock förhoppningsfull att IFK Malmö ska klara sig förhÄllandevis bra.

– Jag tror att vi kommer att klara oss ganska vĂ€l ur detta vad det gĂ€ller intĂ€kter.

FörsĂ€ljnings- och marknadschef Robin Lundgren hĂ„ller med om att IFK Malmö stĂ„r vĂ€l rustat ekonomiskt. Även om coronautbrottet naturligtvis gör att förutsĂ€ttningarna för Ă„ret försĂ€mras.

– Men vi var tidigt i gĂ„ng med sponsorarbetet och utav de vi hittills hunnit boka sponsorpaket med för 2020 kommer sĂ„ gott som samtliga att stötta oss i Ă„r Ă€ndĂ„ och det Ă€r vi vĂ€ldigt tacksamma för.

Men efter den 11 mars sĂ€ger Robin Lundgren att det mer eller mindre varit helt stopp. Ända tills för bara nĂ„gra dagar sedan.

– Vi har fĂ„tt en ny sponsor den hĂ€r veckan.

Det faktum att det blir en enkelserie i Är spelar ocksÄ roll för ekonomin.

– Det kommer att fĂ„ en viss ekonomisk betydelse. Det blir fĂ€rre exponeringstillfĂ€llen och minskad försĂ€ljning kring matcherna.

Bland annat försvinner troligen nĂ„got eller nĂ„gra Malmöderbyn pĂ„ hemmaplan.

Sammanfattningsvis tror Robin Lundgren att sponsorintÀkterna för 2020 trots allt bara hamnar lite under budget förutsatt att det blir seriestart i juni.

– Men vi kommer att klara av detta Ă€ndĂ„.

NÀr det gÀller det sportsliga sÄ hÀr lÄngt tycker Torbjörn Karlsson att A-laget presterat vad man kan förvÀnta sig.

– Killarna har lĂ€rt kĂ€nna varandra mer och mer och truppen har byggts pĂ„. Det finns fortfarande plats för en eller tvĂ„ till men det fortgĂ„r enligt planerna.

Han tycker att matchen mot Torns IF, som visserligen förlorades med 2-3, visade att det finns tendenser till att det hÀr kan bli ett bra lag.

Ur ett lekmannaperspektiv tror han att det kan gynna laget att fÄ Ànnu lÀngre tid pÄ sig att spela sig samman.

Senast den 9 april ska ett nytt spelschema presenteras och i nulÀget har Torbjörn Karlsson inte hört nÄgot om hur det kan bli. SjÀlv anser han att det vore enklast att börja med omgÄng 14 och sedan följa spelordningen.

Om seriestarten förskjuts ytterligare en tid och det blir spel först i augusti tycker han att det ÀndÄ finns goda möjligheter att hinna med en enkelserie.

Torbjörn Karlsson har tagit kontakt med de andra klubbarna i Malmö som spelar i tvÄan för att se om det finns intresse av en trÀningsturnering före seriestarten. Men det Àr Ànnu högst osÀkert om det blir en sÄdan. Alla klubbar har snabbt bokat in ett antal nya trÀningsmatcher i skiftet maj/juni.