Hans Olofsson, IFK Malmö, är steget före en spelare i IFK Helsingfors. Foto: Charlie Raasum/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Malmö gjorde stor succé i Europacupen 1960-1961 där man tog sig ända till kvartsfinal innan äventyret var över. Ifkmalmo.se kör därför en artikelserie i åtta delar om matcherna och spelarna som gjorde det. Del 2: IFK Helsingfors hemma den 28 september. 

Den bild som mötte kamratkollegorna från Helsingfors då de anlände till rikets tredje största stad var följande:

1960 hade Malmös befolkning ökat med nästan hundra procent sedan 1930, från drygt 120 000 till knappt 235 000 invånare.

Året före IFK:s Europacupäventyr, 1959, hade Kronprinsen börjat byggas på Regementsgatan. Byggnaden stod klar 1964. Dessförinnan, 1956, hade Simhallsbadet byggts på samma gata.

Varvsverksamheten med Kockums Mekaniska Verkstad blomstrade och tillhörde ett av de största i världen under 1950- och 1960-talen. 1952 och 1953 levererade Kockums mest tonnage av alla varv i hela världen.

Staden hade fått en ny arena i och med Malmö Stadion som invigdes 28 maj 1958 dit de båda storklubbarna MFF och IFK flyttade från Malmö Idrottsplats.

Under invigningen spelades tre matcher om två gånger tio minuter mellan MFF och IFK – mellan pojk- och reservlagen och som avslutning mellan A-lagen. Samtliga slutade oavgjort och med mållöst i huvudmatchen.

Malmö Stadion

Den 8 juni spelades så den match som än i dag betraktas som den egentliga invigningsmatchen för arenan, nämligen VM-matchen mellan Västtyskland och Argentina inför det som kom att bli en rekordpublik, 31 156 åskådare.

IFK fanns med på ett hörn under denna match då Argentina fick låna de gula matchtröjorna eftersom domaren inte tillät deras ljusblå tröjor som ansågs allt för lika Västtysklands vita. Detta medförde dock ingen större lycka för Argentina som förlorade med 3-1 efter det att Orestas Corbatta gett Argentina ledningen iförd den gula IFK-tröjan.

Om denna episod kan ni läsa här då man 2010 efterlyste någon innehavare av en IFK-tröja från 1958. Argentinas Fotbollsförbund planerade nämligen ett fotbollsmuseum med en tröja från just denna VM-match 1958.

Sven Lundkvist öppnade IFK Malmös målskytte. Foto: Charlie Raasum/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1960

IFK Helsingfors hemma

Detta var lite om bakgrunden till returmatchen den 28 september 1960. Förutsättningarna var alltså att ”Kanariefåglarna” vunnit den första kvalmatchen till Europacupen på Olympiastadion i Helsingfors med 3-1 (läs första delen här) varför förlust med ett mål räckte för avancemang in i huvudturneringen.

På denna tid fanns ingen regel om att bortamål räknades dubbelt – vid oavgjort resultat över de två matcherna blev det omspel i en tredje avgörande match.

Detta skulle dock inte behövas då Malmökamraterna vann med 2-1 efter mål av Sven Lundkvist och Gösta Ljung inför lite drygt 5 000 på Malmö Stadion. Det sistnämnda målet var för övrigt ett riktigt drömmål.

Per Nguyen-Johansson har beskrivit det i sin bok När bollen rullade vår väg och där i kapitlet ”När kanariefåglarna flög först” med följande ord:
”Tre minuter senare slog Bambinon (Bengt ”Bambino” Nordqvist) ett inlägg, som såg ut att hamna bakom Gösta Ljung. Men teknikern drog till, med en cykelspark, rakt upp i krysset. Påstods det i alla fall senare.”

Vidare till åttondelsfinal

IFK var därmed kvalificerat för huvudturneringen där endast fyra lag seedats och därigenom sluppit kvalmatcher, förutom titelhållarna Real Madrid även Hamburg, Burnley och Panathinaikos. Tillsammans med dussinet fullt i form av kvalsegrarna motsvarades således den första omgången av åttondelsfinaler. Alla matcher finns återgivna på UEFA:s hemsida.

Det fanns många storlag som tänkbar motståndare för ”di gule”: Barcelona, Benfica liksom nämnda Real Madrid. Och det blev CDNA Sofia som återges i nästa del av Europacupäventyret – den 2 november.

MATCHFAKTA

1960-09-28
Europacupen 1960-1961
Kvalomgång

IFK Malmö – IFK Helsingfors 2-1 (2-1)
Arena: Malmö Stadion.
Publik: 5 202.
Domare: Günther Ternleden (Tyskland).
Mål: 1-0 (22) Sven Lundkvist, 2-0 (28) Gösta Ljung (cykelspark), 2-1 (30) Taisto Kivelä.
Assist: 2-0 Bengt Nordqvist (inlägg).

STARTELVORNA

IFK Malmö (3-2-5): Henry Christensson – Bo “Mysing” Hansson, Inge Blomberg, Bo Borg – Bertil Dahl (lk), Gert Nilsson – Sven Lundkvist, Gösta Ljung, Hans Olofsson, Åke Karlsson, Bengt Nordqvist.

Ledare: Ingvar Gärd (tränare), Sten Göransson (lagledare).

IFK Helsingfors: Anders Westerholm – Yrjö Pärnänen, Matti Haahti, Åke Lindman, Unto Nevalainen (lk), Hannu Kankkonen, Stig Holmqvist, Carl-Magnus Ekman, Rolf Rosqvist, Eero Kivistö, Taisto Kivelä.

Ledare: Roland Wiik (manager).

Den 2 november publiceras nästa del om hemmamatchen mot CDNA Sofia.