, ,

Ny uddamålsförlust för IFK Malmö

Hampus Ferhm nätade för IFK Malmö. Foto: Casper Johansson 2022

IFK Malmö åkte på sin sjunde uddamålsförlust på tolv omgångar mot serieledande GAIS efter 1-2 på lördagseftermiddagen.

– Så klart tufft att förlora, vi gjorde mycket bra idag. Vi var värda mer än vi fick, tyckte tränaren Firat Sahan i SportExpressen Plays sändning.

– Vi har inte riktigt fått ihop helheten än, men vi närmar oss. I dag visade vi kampvilja och hade ett bra positionsspel i offensiven, det har vi inte alltid lyckats med. Så det tar vi med oss framåt.

Det var en insats som Malmökamraterna har all heder av. Man kunde till och med ha vunnit med lite flyt även om GAIS sumpade en del öppna lägen samt hade ett skott i överliggaren tidigt i första halvlek.

Dock började det återigen med ett baklängesmål alldeles i inledningen. En ovana som har upprepats allt för ofta denna säsong. Martin Johanssons ord från inför-artikeln ringde i öronen om att vara fullt påkopplade över 90 minuter plus stopptid.

Det var i och för sig hög kvalitet både på inlägget från vänsterkanten av Viktor Alexandersson och av Michael Kargbo som lite väl ostört kunde placera in nickskarven förbi en chanslös Merlin Nuhanovic.

Det blev en väckarklocka för ”di gule” som skapade fyra målchanser framåt innan kvarten var avverkad. Närmast kom Oscar Erlandsson som sköt över från nära håll i den elfte minuten. Tre minuter tidigare kunde det dock stått 0-2 sedan Gustav Lundgren skickat upp bollen i ribban.

GAIS svarade efter denna period med att skapa tre målchanser där Nuhanovic räddade förtjänstfullt på den hetaste av dem.

Första halvlek var underhållande med chanser åt båda håll där IFK svarade positivt efter 0-1-målet och gav serieledaren ett rejält test.

I den andra halvlekens femte minut krigade Jakob Andersson till sig bollen på sedvanligt manér just utanför bortalagets straffområde och fick till ett riktigt vasst avslut som dock Mergim Krasniqi i GAIS-målet gjorde en klassräddning på.

Återigen svarade bortalaget med tre målchanser under den följande kvarten med två öppna lägen och efter en hörna. Det var dock hemmalaget som skulle utjämna efter ett mycket njutbart fotbollsmål.

Jakob Andersson fick tillbaka bollen vid mittlinjen efter fint kombinationsspel med Elliot Lindquist Nilsson och Zackarias Faour och levererade en perfekt djupledsboll till Hampus Ferhm som lobbade iskallt över den utrusande Krasniqi.

Nämnde Ferhm kunde så när gett IFK ledningen tio minuter senare med ett snabbt skott just utanför straffområdet som dock Mergim Krasniqi räddade på. Strax före hade GAIS ett friläge med Richard Emeka Friday där Merlin Nuhanovic kom ut föredömligt och avvärjde.

Avgörandet kom i den andra stopptidsminuten sedan nämnde Nuhanovic tvingades släppa retur till en framstörtande Axel Henriksson som kunde stöta in bollen via ribbans underkant.

Matchtiden passerade 100 minuter sedan Jonathan Ahlbäck Ikonen burits ut på bår i den 86:e minuten efter en olycklig kollision med matchvinnare Henriksson.

Som om detta inte vore nog fick Hampus Ferhm och Jakob Andersson sina tredje gula kort och blir därmed avstängda i nästa match. Saker som inte bidrar positivt till en redan decimerad trupp.

Totalt sett gjorde IFK Malmö kanske sin bästa match för säsongen, framför allt i vägvinnande omställningar med ett flertal målchanser som slutprodukt. Man gav serieledaren ett veritabelt test som mycket väl kunde resulterat i både en och tre poäng.

Ett flertal spelare utmärkte sig positivt, från Merlin Nuhanovic i målet till Hampus Ferhm näst längst fram. Jakob Andersson hålls dock som bäste man på plan. Förutom en vacker assist till målet som grädde på moset stod han för ett flertal goda aktioner på mittfältet. Dessa genererade ytor framåt där han levererade den ena mackan efter den andra till sina lagkamrater liksom ett par egna riktigt vassa avslut.

Nästa match i serien blir borta mot Tvååkers IF på lördag. Dessförinnan är det cupspel både i DM på tisdag mot Vinslövs IF och i Svenska Cupen på onsdag mot Lunds BK.

IFK Malmö – GAIS 1-2 (1-1)
Publik: 496.
Mål: 0-1 (3) Michael Kargbo (nick), 1-1 (71) Hampus Ferhm, 1-2 (90+2) Axel Henriksson.
Matchens lirare, IFK Malmö: Jakob Andersson.
Matchens lirare, GAIS: Michael Kargbo.

Utförligare matchfakta kommer senare.