, ,

IFK Malmö fick jubla i premiären

Premiärmålgöraren Erik Pärsson får en kram av Ahmed Ismail Abdi efter att ha nickat in 1-0 i minut 2. Foto: Ibrahim Miftar

IFK Malmö höll undan till en 2-1-triumf i Malmöderbyt borta mot Bosnien Hercegovinas SK och fick premiärjubla för första gången sedan 2020.

– Tre poäng. Det känns underbart, konstaterade en påtagligt belåten Tommy Ringblom, tränare i ”di gule” efter firandet i omklädningsrummet.

I strålande vårväder möttes lagen på Hyllie IP, betraktade av 250 åskådare som skänkte matchen en bra inramning genom att de flesta stod endast en till två meter från sidolinjerna.

IFK Malmö var snabbast ur startblocken och satte ledningsmålet en dryg minut efter avspark. Erik Pärsson kom rätt på ett inlägg från Bassam Ahmad och kunde nicka in bollen utan chans för BHSK-målvakten Alexander Mellesmo.

Detta mål gav det gula laget ett självförtroende och ett spelövertag den första kvarten, men därefter kom hemmalaget alltmer in i matchen.

Båda lagen pressade motståndares bollinnehavare samlat och prioriterade försvarsspel vilket gav små möjligheter till spelvändningar och öppnande passningar. I och med detta skapades ganska få målchanser trots flera vassa avslutare på plan.

Efter drygt 32 minuters spel inträffade en händelse som möjligen i slutändan ledde till ”di gules” tre poäng.

IFK:s Jonathan Ekendahl avancerade med bollen vid sina fötter och stötte på patrull i form av Ahmad Chikh Mohamad som ganska tufft fläkte sig för att nå bollen. Dock verkade han faktiskt nå bollen utan att egentligen göra något ojust, men domaren Arianit Abazi uppfattade förseelsen som värd både frispark och varning.

Detta gula kort gjorde att Mohamad uppenbarligen sade något olämpligt varvid domaren återigen visade det gula kortet och plötsligt fick IFK Malmö ett numerärt övertag.

Ett övertag som det gula manskapet dock inte lyckades omsätta till några farligheter och om någon åskådare tillkommit efter utvisningen så hade personen nog inte märkt att det var olika antal spelare i de två lagen.

Den andra halvleken började – i likhet med den första – med ett snabbt gult mål. Denna gång via straff efter det att Florent Sopi äntrat straffområdet från vänsterkanten och BHSK:s Archie Harvey klumpigt fått omkull Sopi.

Florent Sopi tog själv hand om straffen och satte den väldigt säkert. Trots uppförsbacken med en spelare mindre och 0-2-underläge gav inte hemmalaget slaget förlorat utan hittade kraft att gå till anfall samtidigt som man inte gav något utrymme i eget straffområdet.

I minut 51 belönades hemmalaget med en sytraff som måste kategoriseras i facket ”av enklare slag” eller till och med ”kompensatorisk”.

Tidigare IFK Malmö-bekantingen Noor Zadran – som tillsammans med dito Saban Pehilj i den andra halvleken utgjorde ett ständigt hot mot IFK:s försvar – konverterade straffen till reducering minuten därpå.

Uddamålsledningen för ”di gule” var – trots ett större bollinnehav – ständigt hotad av ett taggat hemmalag.

Efter att 90 minuter tillryggalagts väntade dessutom nästan elva minuters stopptid som för alla gula supportrar var evighetslånga, men när slutsignalen väl ljöd kunde en premiärseger – den första sedan 2020 – konstateras.

– Vi gjorde det bra i första halvlek. Det var ett krig därute. Jag är för kamp, dueller, lite hets och så men jag tycker detta var lite över gränsen. Det var för aggressivt och det påverkar nog våra unga spelare en hel del sett till prestationen, sade tränaren Tommy Ringblom.

– Att vi kan åka härifrån med tre poäng gör mig jättestolt över killarna. Det var premiär och vi tog tre poäng i en supertuff match. Defensiven var väldigt bra i dag.

– Jätteviktigt att börja med en seger, då kan vi jobba med lugn och harmoni under veckan som kommer.

1-0-nickaren Erik Pärsson var inne på samma linje.

– Segern smakar jäkligt fint, men det var jobbigt och blev onödigt spännande. Det var premiärnerver fast vi visade att vi klarade det i varje fall så det var skönt, resonerade 29-åringen som fyller 30 år på söndagen.

– De första 20 minuterna är våra hittills bästa i år, vi hittade varandra och fick utdelning snabbt så det var skönt.

IFK Malmö har på de fyra senaste fyra matcherna endast släppt in ett mål – ovan nämnda straffmål – och försvarsspelet i sin helhet får ses som ett synnerligen välfungerande verktyg för att detta kunnat uppnås.

Viktiga för detta försvarsspel är bland annat att Jonathan Ekendahl finns som assistent åt fyrbackslinjen. Att han sedan också ständigt är tillgänglig för att bygga upp anfallen är förstås väldigt viktig för helheten.

Av försvarsspelarna måste Stefan Walid Karim nämnas. Denne mittback kommer rätt i varje situation och går oftast segrande ur duellerna, ofta med bollen under kontroll. Det syns redan nu att denne 19-åring kommer att betyda mycket för att IFK Malmö under 2024 ska vara svårt att besegra.

Om en dryg vecka, söndagen den 14 april, väntar hemmapremiär mot nykomlingen Vanneberga IF.

MATCHFAKTA

2024-04-06 15.00
Division 3 Södra Götaland
Omgång 1
Matchnummer: 000092003.

Bosnien Hercegovinas SK – IFK Malmö 1-2 (0-1)
Arena: Hyllie IP plan 3, konstgräs 2
Publik: 250.
Domare: Arianit Abazi, Malmö, Mishko Kralev, Malmö, Simon Petersson, Oxie.
Mål: 0-1 (2) Erik Pärsson (nick), 0-2 (48) Florent Sopi (straff), 1-2 (52) Noor Zadran (straff).
Assist: 0-1 Bassam Ahmad (inlägg).
Varningar, Bosnien Hercegovinas SK: Ahmad Chikh Mohamad (33´1), Ahmad Chikh Mohamad (33´2), Ahmad Kaheel (36), Luka Jovovic (47´2), Noor Zadran (47´3), Bahrudin Atajic (77), Almir Buhic (tränare, 87´1).
Varningar, IFK Malmö: Max Rundqvist (51´2), Florent Sopi (65), Muddi Charif (71´2), Tommy Ringblom (tränare, 87´2), Medin Sudic (90+10).
Utvisningar, Bosnien Hercegovinas SK: Ahmad Chikh Mohamad  (lindrig, 33´3).
Utvisningar, IFK Malmö: –

STARTELVORNA

Bosnien Hercegovinas SK (4-2-3-1): 30. Alexander Mellesmo – 24. Archie Harvey, 15. Luka Jovovic, 3. Adnan Gerzic (lk), 12. Ahmad Kaheel – 6. Edvin Haurdic, 25. Ahmad Chikh Mohamad – 16. Artan Beka, 9. Bahrudin Atajic, 7. Mallwand Agha – 21. Noor Zadran. Ersättare: 27. Saban Pehilj (Ahmad Kaheel 46), 22. Mohammed Al-Asadi (Mallwand Agha 57), 23. Sami Güngör (Artan Beka 68), 2. Emilio Alipio Sierra Sotomayor, 4. Josef Khalil, 5. Okänd spelare, 1. Linus Sennertoft (målvakt).

Byten
(46) Saban Pehilj in, Ahmad Kaheel ut
(57) Mohammed Al-Asadi in, Mallwand Agha ut
(68) Sami Güngör in, Artan Beka ut

Ledare: Almir Buhic (tränare), Alden Smajlovic (assisterande tränare), Mirsad Ahmedhodzic (lagledare), Hekurim Kolgjini (materialförvaltare), Fatmir Skrijelj (sportchef).

Matchdräkt: Mörkblåa tröjor/mörkblåa byxor/mörkblåa strumpor.
Målvaktens dräkt: Orange tröja/orangea byxor/orangea strumpor (Alexander Mellesmo & Linus Sennertoft).

IFK Malmö (4-3-3): 1. Max Rundqvist – 3. Francis Mensah, 4. Stefan Walid Karim, 25. Jesse Edge, 22. Clifford Rindom – 18. Ahmed Ismail Abdi, 14. Jonathan Ekendahl (lk 85-90+11), 8. Bassam Ahmad (lk 0-85) – 20. Jason Rindom, 10. Erik Pärsson, 15. Florent Sopi. Ersättare: 23. Anthony Thomsen (Ahmed Ismail Abdi 70), 2. Muddi Charif (Florent Sopi 71´1), 24. Mardin Cormusai (Jason Rindom 78), 27. Medin Sudic (Bassam Ahmad 85), 26. Martin Svensson (Jesse Edge 86), 11. Ajdin Seferovic, 33. Ali Alhassan (målvakt).

Byten
(70) Anthony Thomsen in, Ahmed Ismail Abdi ut
(71) Muddi Charif in, Florent Sopi ut
(78) Mardin Cormusai in, Jason Rindom ut
(85) Medin Sudic in, Bassam Ahmad ut
(86) Martin Svensson in, Jesse Edge ut

Ledare: Tommy Ringblom (tränare), Claes Davidsson (assisterande tränare), Mirlind Mejzinolli (assisterande tränare/analytiker), Roland Johansson (materialförvaltare), Donco Nikoloski (målvaktstränare).

Matchdräkt: Gula tröjor/vita byxor/vita strumpor.
Målvaktens dräkt: Turkos tröja/turkosa byxor/turkosa strumpor (Max Rundqvist & Ali Alhassan).

MATCHENS LIRARE

Bosnien Hercegovinas SK: Uppgift saknas.

IFK Malmö: Stefan Walid Karim.

IFK Malmö började med boll: Ja.

Speltid, första halvlek: 46.59.
Speltid, andra halvlek: 55.57.

SÄRSKILDA NOTERINGAR

* Bosnien Hercegovinas SK direktrapporterade genom Svenska Fotbollförbundets Min Fotboll-app.
* IFK Malmös 2-0-mål kom på straff efter att Florent Sopi fällts av Archie Harvey i minut 47´1.
* Bosnien Hercegovinas SK:s 1-2-reducering kom på straff efter att Noor Zadran fällts av Max Rundqvist i minut 51´1. Rundqvist varnades även för förseelsen.

Sammanställt av: Michael Lindholm.