, , ,

Kent ”Kylling” Johansson 4/7 1954-15/9 2022

Kent ”Kylling” Johansson jublar efter att ha gjort mål i en match mot Norrby IF. Foto: Rolf Olsson/Sydsvenskan/Bilder i Syd 1979

Kent ”Kylling” Johansson har gått bort, 68 år gammal. Han var en av de stora gula spelarna under hela 1970-talet.

Kent ”Kylling” Johansson var en profil på planen och en målskytt. Under flera år lätt igenkännbar med sitt långa hår och pannband.

Han fick debutera i A-laget 1972 och fanns sedan med i den gula A-truppen under hela 70-talet.

Under flera år var han ett vasst vapen i IFK Malmös offensiv. Både som målskytt och framspelare. Några säsonger tillsammans med en annan gul anfallsprofil, Henrik Agerbeck.

1976 blev Kent ”Kylling” Johansson sjätte bäste målskytt i division 2 Södra, på den tiden nivån under Allsvenskan, bakom namn som Torbjörn Nilsson och Ove Kindvall, båda i IFK Göteborg.

Enligt minnesrapporter ska han i en match 1975 dundrat in ett mål med sådan kraft att det gick hål i nätet bakom Grimsås målvakt. Bara för att lite senare bli allvarligt skadad, utburen på bår och borta resten av säsongen.

1979 blev Kent ”Kylling” Johanssons sista i den gula dressen. Året därpå gick han till på den tiden storsatsande Veberöds AIF. Totalt spelade han 217 matcher i IFK Malmö och gjorde 71 mål.