Natt och dag i Nordströms Södertrean

I flera sammanhang har övertecknad på IFK Malmös hemsida uttryckt förståelse och medkänsla för vår serieantagonist Österlen FF:s ambitioner att ta sig till div 2. Det kan förvåna, eftersom de starkt komplicerat IFK Malmös favoritskap och serieseger. ÖFF kan t o m beröva oss densamma, beroende på utfallet av de sista 2 omgångarna som inleds idag och avslutas nästa söndag 5/10 i fagra, havsintilliggande Skillinge IP.

Emellertid: pausar man sina privata sympatier och höjer blicken till rättvisans diffusare horisonter för att betrakta Skånes fotbollskarta från div 3 till Allsvenskan, förvånar man sig över att länets västra kustlinje inte redan tippat i havet.

Av sydligaste div 3 Södra Götalands 12 lag, ligger 9 som ett pärlband längs västkusten från Trelleborg i söder till Hittarp i norr. Någon mil från kusten ligger Eket i norr och Staffanstorp utanför Malmö.

Alldeles ensamma på Skånes östra kust hittar vi Brantevik-Skillinge, med 10-15 mil till SAMTLIGA bortamatcher. Ett handikapp som skulle försvåra, fördyra och förjävliggöra ekonomi och tillvaro för alla ÖFF:s 11 seriekonkurrenter!

Obalansen är total och hade övrig skånsk infrastruktur sett likadan ut, skulle ett nytt bondeuppror mot sydvästra Skåne stundat. Mot dess överhettade fotbollskoncentration och spelarlockelser kan få konkurrera. Landets bästa fotbollslag MFF, Skånes högsta regionala spelstandard och en enorm utövarförtätning gör Malmö och skånska västkusten till en illusion för kusinerna från landet och övriga Skåne.

Ändå försöker lilla Brantevik. Med framgång – och svårigheter. ÖFF vill ge Österlen en antydan till elitidrott och inte bara sommarturism. Småskalig fotboll har alltid varit kultur på Österlen och deras västliga exporter bevisar detta. Bara i IFK har vi f n 5-6 lirare med skolning från Simrishamn till Ystad (Ingelsson-Åkesson-Magnusson-Mårtensson- Nielsen)

ÖFF tvingas, till skillnad från alla oss andras billiga och smidiga privatbilar till korta bortamatcher, hålla sig med en bussentreprenör för merkostnaden 150.000 kr/år inkl kval. Vidare måste de, enligt hyllietränare Rickard Nordströms forskning, hålla sina bästa överbetalda spelare från Malmö (100 km) och Svedala (70 km) på gott humör i toppstriden med höga löner, dyra körersättningar och dryga vardagsträningar.

För enbart lönen till 1(en) sådan spelare klarar Rickard Nordström att driva hela Hyllie IK:s seniorverksamhet inklusive 1 veckas träningsläger i Turkiet. Så nu väntar alla föreningar på hans trollformler och kommande bästsäljare ”Europes cheapest 5th League Level Football”.

Den som inte kan känna sympati för ÖFF:s rättfärdiga kamp för sin sak och bygd, saknar sportslig empati. Därför uttryckes återigen en önskan att Österlen FF och IFK Malmö följs åt uppåt i divisionerna. Det skulle kännas rimligt, trivsamt, rätt och en smula exotiskt.