Från jägare till jagad…

IFK Malmö

Efter den stora gula söndagen i vattenmassornas Malmö, ska Kanariefåglarna plötsligt försvara sin efterlängtade serieledning. Först ut är ilskna lokalkonkurrenten Husie IF.

Lördag kl 15 på Husiegårds IP får Malmökamraterna upp till bevis för sin förnyade status som blivande(?) div2-lag. Inte för att Husie har särskilt mycket att slåss för, stabilt förankrade utom räckhåll för nedflyttningskandidaterna som de är, men inget malmölag missar ett tillfälle att ge Di Gule på käften.

Men, då ska kommas ihåg att vi har en fet gås oplockad med just Husie från den 24 maj på Malmö Stadion, 0-1 i säsongens generösaste poängbjudning. Gult var där i en riktigt jobbig formdipp med 2 förluster och 0-5 på bara 6 dagar. Ingen av ändlösa chanser sattes, ett ”syndrom” som följt oss alltsedan den målrika premiären, 8-0. Fast nu har IFK lärt sig den svåra konsten att vinna utan målflyt, vilket är ett verkligt styrkebevis. Undantagen var 2 st bortasegrar mot Hittarp resp Hyllie, där det blev full utdelning med 6-2 i båda.

Husie uppvisar en högst säregen matchstatistik. Mycket bättre borta än hemma och inte så liten skillnad. Vad sägs om bara 2 vinster av 9 hemma? Medan laget borta är bättre än alla utom IFK och ÖFF, 6 vinster på 8 spelade bortamatcher! Förklara det, den som kan. Lördagens favoritskap är gult, bara att erkänna, och det får vi vara så goda att infria för att inte åter hamna på kvalplatsen.

Bland det gladaste i höst är hur laget höjt sin försvarsstandard. Visserligen har IFK:s förnäma div2-lån Emil Kadhum och Tim Vincze starkt bidragit, men också våra ordinarie backar går nu för fullt med högsta klass. T ex har Jens Larsson och Mattias Hansson tillsammans med Emil och Tim lagt beslag på titeln ’Bäst-på-plan’ i de 4 senaste matcherna. Rätt överraskande mot bakgrund av vårens målläckage. Under 10 seriematcher mellan 21/4 (Staffanstorp hemma 3-2) och 19/6 (Österlen hemma 2-3) släppte vi in 19 mål=närapå 2 i snitt. Övriga 7 matcher blev blott 2 mål back.

Nu är ordningen återställd, profilen och liraren Daniel Pode är tryggare än nånsin och har spikat igen holken i 4 raka matcher. Något som inte funnits i våra våtaste div2-drömmar sedan försäsongen, då vår andre toppmålvakt Andreas Boman glänste. Således allt frid och fröjd för dagen, med en ödmjuk förhoppning om ytterligare 5 matcher i detta välsignade tillstånd.

Vår kära trätobroder Österlen FF får nu som omväxling smaka på IFK:s väl insuttna kvalplats till div 2. Den säkrades för en av oss i och med gul seger över Trelleborg senast. ÖFF möter på lördag ett svårt lag, femteplacerade BK Olympic, som är i stabil form och kommer att sälja sig dyrt på Skillinge IP. Den stora frågan är om Österlenklubben nu landat i formdippen många väntat på eller elegant reser sig från smällen senast mot IF Lödde?

Gula bortagroupies samlas som vanligt på egen sektion för att sjunga och skandera hyllningskväden till våra tekniska finlirare, denna dag med avstängde Mohamed Ramadan åter och kikarsiktet inställt på skylten ”Husie IF mål”. Vi tror inte det blir lika lätt att jiddra med dig nu, Mo, sedan din situation i fiendeland kommit under granskning efter IF Lödde.

Varmt välkommen tillbaka, Mohamed Ramadan – ett nutida namn på en infödd toppensvensk!

Text: Rolf Liljeblad