Toppmöte i formsvacka: Hittarp (b) lördag

IFK Malmö

Efter 2,5 månader av högsta klass mellan 2 mars och 19 maj, med bland annat flera meriterande segrar mot division 2-lag som exempelvis serieledande FC Rosengård borta, tog det stopp för IFK Malmö i Trelleborg.

Av bara farten tappade vi också hemma mot Husie senast, trots kvalitetshöjning. Där gult  ej – som dittills – satte givna målchanser. Något som formsvaga topplag får räkna med.

Vi tvingas nu acceptera att vi befinner oss i en formsvacka, vilket i sig inte är ovanligt för ett nykomponerat stjärnlag i jagad serieledning.

Tragiskt nog har klubben tillika förlorat sin ovärderlige ordförande, vilket ytterligare spär på stress och oro i lag såväl som ledning.

Mot denna svåra bakgrund står vi på lördag inför ett bortamöte mot ledande Hittarps IK. Inte ens undertecknad kan förneka att i dagsläget en hemmaseger är att förvänta. Med det konstaterat, återstår bara för vårt lag att ge allt och kämpa för ett hedervärt resultat.

Vi skulle alla glädjas oerhört om detta förmår resultera i poäng, vilket skulle ge respit att ta oss igenom vår formsvacka utan att förlora kontakten med förstaplatsen. Ty därefter har vi 14 matcher på oss att ta in två vinster mot topplagen.

En fullt hanterbar uppgift om IFK Malmö hittar tillbaka till den höga klass vi länge visat att vi besitte. Historien har också lärt prövade fotbollsälskare att det är som mörkast just före gryningen.

Det är bara några år sedan ”di gule” – övergivna av såväl starkt ledarskap som Vår Herre och Fru Fortuna – störtdök tre divisioner på tre år. Sten Thynells och vi andras besjälade mål har sedan januari 2013 varit att omvänt kopiera bedriften. Ingen kan förneka att IFK Malmö varit på stabil kurs uppåt tills för bara elva dar sedan, då vi alltjämt höll den åtrådda division 2-platsen högst upp.

Oavsett lördagsresultat återbygger Malmökamraterna självförtroende och truppanda för sin inspirerande uppgift. Primära målet är att komma ur vår svacka, och största hotet är hur länge denna behagar pågå.

Är vår fruktade offensiv redo för avslutad formdipp redan på Laröds IP lördag klockan 14.00?

Text: Rolf Liljeblad