Martin Johansson tycker laget består av en härlig cocktail av människor. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån 2020

På söndag är det dags för sista seriematchen detta speciella fotbollsår. Bara 13 omgångar har spelats när det är tid att summera division 2 Västra Götaland. IFK Malmös lagkapten Martin Johansson förklarar årets oväntade framgångar med att man är ett gäng vinnarskallar.

Målsättningen från början var att sista matchen inte skulle ha någon speciell betydelse. Från tränarhåll framhölls att kontraktet skulle vara säkrat i god tid i år.

Alla, både laget och supportrar, skulle känna att IFK Malmö låg på en så trygg placering i mitten av tabellen att inget sensationellt kunde hända.

Men med några dagar kvar till sista seriematchen är läget ett helt annat. IFK Malmö toppar tabellen.

Martin Johansson värvades från Lunds BK inför säsongen. Med trygghet och rutin på mitten skulle han bidra till att IFK Malmö kunde etablera sig som ett stabilt division 2-lag.

– Det här fanns inte på kartan att vi skulle leda serien inför sista omgången. Dessutom med ett lag med många nya spelare i klubben. Men nu ligger vi där vi gör.

Martin Johansson poängterar att oavsett hur det går mot Varbergs GIF så har laget gjort en otrolig säsong.

– Men självklart är det surt att komma trea nu.

Att säsongen utvecklats på ett helt annat sätt än vad de flesta trodde efter förlusten mot Eslövs BK i andra omgången förklarar han med mentaliteten i truppen.

– Vi är kanske inte det bäst spelande laget men här finns vinnarskallar.

– Att orka lägga ner jobbet, slänga sig och täcka ett skott och ge det där lilla extra betyder mycket för det är inte så stor skillnad på lagen i serien.

En annan viktig faktor är stämningen i laget.

– Vi är en härlig cocktail av människor som trivs i föreningen.

Och Martin Johanssons inställning inför söndagens match är glasklar.

– Vi ska göra allt för att klara det.

IFK Malmös supportrar har de senaste åren vant sig vid att sista matchen är avgörande. Vi ska tillbaka till 2017 för att hitta en betydelselös finalomgång.

2018 låg klubben på andra plats efter redan klara Lindome GIF. Men i sista matchen blev det 0-0 borta mot Hittarps IK efter bland annat en missad straff. Det ledde till att IS Halmia kunde knipa kvalplatsen.

2019 låg IFK Malmö på nedflyttningsplats inför sista omgången. Men efter seger med 4-2 mot Ullareds IK tog man sig upp på kvalplats. Detta med benäget bistånd av Ängelholms FF som slog Hittarps IK som trillade ner.

Något vi får anse att “di gule” tackat och betalt för i och med de två stopptidsmålen som Ängelholm gjorde på Malmö Stadion i år.

I den 119:e minuten i andra kvalmatchen mot Laholms FK slog Ilir Tahiri in målet som betydde att IFK blev kvar i tvåan.

(Notabelt är att IFK i fjol tog 27 poäng på 26 matcher. Laget kan nå över det i år på halva antalet kamper. 2019 lyckades motståndarna göra 54 mål. I år har laget släppt in sex mål på tolv matcher. Med enbart statistiken som grund hade det alltså behövts spelas 108 seriematcher den här säsongen för att komma upp i 54 insläppta!)

2020 är läget detsamma som för 40 år sedan. IFK Malmö leder serien inför sista matchen. Alla som var med 1980 minns slutet, straffen för GAIS i slutminuterna, som gjorde att IFK Malmö inte återvände till Allsvenskan.

Matchen avgjordes inför över 20 000 i publiken på Malmö Stadion. En skillnad detta coronaår är att det enbart är 50 personer som kan följa dramat på plats.

Men låt oss hoppas att det är det där lilla extra som Martin Johansson talar om som blir den stora stora skillnaden.