Gräva guld i österled

IFK Malmö

IFK Malmö har gjort en fenomenal hösthalva av seriespelet. Av de 10 spelade matcherna har man vunnit 9 och hållit nollan i 8. Det slår ingen, bara att lyfta på kepsarna. Även förlusten var en ”säker” hemmaseger, som egentligen aldrig får hända.

Kanariefåglarna bygger åter image och stärker sitt kraftigt försvagade anseende. Ännu domineras uppfattningen om IFK Malmö Fotboll hur vi kraschade från Superettan 2003 till div 4 på blott 8 år, 2003-2010, varav den senaste lavinen från div 1-4 inträffade på bara 3 år 2008-2010. Huu vad hemskt!

Många supporters har bittra övergett sitt IFK eller skaffat pålitligare favoritlag. En lokal idrottstragedi, som ger oss överlevande Malmökamrater största anledning att fortsätta arbeta för vår tilltufsade förenings fortsatta återställande.

På söndag i Skillinge kan 50% av tragiken vara utjämnad, 2 av de 4 degraderingarna utraderade. Inte illa, trots att det krävts en del ekonomiskt risktagande för att kunna åstadkomma sådant. Man får lösa finansieringarna efterhand som de framträder, om man inte önskar inrätta sig i lingonserierna. På ett tråkigare sätt beskrivet som att leva ur hand i mun. Och tänka på hur många framgångsvågor inom lagidrott som sprungit ur kaos och armod. Kända omständigheter i vår ärorika gamla klubb.

Men IFK Malmö besitter också den unika förmågan att begynnande framgång väldigt raskt återmobiliserar supporterstöd, ty gula fans är härdade och kärleksfulla, i vart fall sedan närliggande besvikelser börjat utjämnas av framgång. Och där är vi nu. Trots att serien ännu inte vunnits av favorittyngda Kanariefåglar, har sponsorstödet redan ökat påtagligt. Både från privata och ur näringslivet. Vi som varit engagerade under senare år, känner att föreningens sportsliga mål div 1 år 2016 är fullt möjligt mot bakgrund av den mobilisering som nu kan förnimmas.

Att spekulera om vem som vinner envigen i Skillinge på söndag kl 14 är kusligt. Denna hemsidas ärliga enögdhet vet bara att Di Gule är seriens bästa lag, men att det inte är nån garanti för seger i en överladdad bortafinal i österled just den 5 oktober 2014. Därför tippas för första gången i klubbens historia att ett oavgjort resultat bär till avancemang. Det har det nämligen aldrig gjort förr och på nåt sätt låter det alldeles för lätt att även denna match ska sluta 3-0 till IFK Malmö, precis som så många av de senaste gjort. Går precis lika bra att en gul svettig tröja sätter 2-2 i 87:e minuten, som hemmalaget ofta gjorde under seriens första halva och sommarserieledning med 6 poäng.

Och klarar IFK inte denna ”cupfinal” mot sympatiskt satsande ÖFF, så får vi alla spotta i nävarna och traggla oss igenom ännu ett av historiens ödesmättade gula kvaldramer = 4 matcher under oktober månad, innan vi tryggt kan vila 1 uttröttat lag och dito 2 styrelser i den nya sköna högre serien.

Vi ska bara till div 2, hur det nu än går till!

Text: Rolf Liljeblad