IFK Malmö

Att lyckliggöras med 3 poĂ€ng och 2 mĂ„l runt övertid i matcher som verkligen gĂ€ller nĂ„got, tillkommer inte mĂ„nga lag i vĂ„rt avlĂ„nga land (frĂ„nsett en rad IFK-konkurrenter i avgörande slutomgĂ„ngar genom tiderna). Men vĂ„r gula webbredaktion sĂ€ger till Hittarps IK: VĂ€l bekomme, kolleger, pĂ„ vĂ„r bekostnad och till lycka i ett möjligt uppĂ„tkval – vi reder vĂ„r serieseger Ă€ndĂ„.

Ty om nu Österlen FF fortsĂ€tter darra, tillika med sin stora stjĂ€rna mĂ„lkung Nichlas Schön pĂ„ bĂ€nken och Hittarp bibehĂ„ller sin höga klass mot IFK, sĂ„ krĂ€vs faktiskt inte vĂ€ldigt mycket för att de eller IFK Trelleborg ska kunna kvala till div 2. T o m kan Hittarp redan efter lördagens match mot Trelleborg(h) överta tredjeplatsen och sen Ă„terstĂ„r ytterligare 2 omgĂ„ngar med nerver.

ÖFF:s trĂ€nare Lars Blixt ligger lĂ„gt om varför Schön hamnat pĂ„ bĂ€nken och lagets slagstyrka dĂ€rmed reduceras högst avsevĂ€rt. Men vanligtvis felunderrĂ€ttade kĂ€llor antyder att bristande trĂ€ningsflit och 14 mils pendlande 4 ggr i veckan mellan Svedala och Skillinge ligger bakom profilens eventuellt minskade trĂ€ningslust och giftighet?

RĂ„Ă„ IP pĂ„ lördag kl 15 heter nĂ€sta gula prövning pĂ„ vĂ€gen mot den definitiva div2-platsen. Kanske avgörs det nu uppe i förorten till Helsingborg? Förra omgĂ„ngens antiklimax i 90+2 kan bli tidernas tĂ€ndmedel för seriens bĂ€sta gĂ€ng – som ju var i hamn bĂ„de med segern och promoveringen senast.

Ja, sÄ kaxigt vill vi uttrycka det efter en sÀsong som periodvis varit mycket jobbig för spelare och ledare i vÄr anrika gamla storhet till div3-klubb. Men idag ser det mesta positivt ut för krisklubben IFK Malmö, sedan 2 starka Är efter 5 svarta (2008-2012) nu genererar stöd och kÀrlek frÄn mÄnga hÄll. Avancemanget 2013 frÄn div 4 var ingen engÄngsföreteelse och Malmökamraterna har idag en trupp som rÀtt utvecklad hÄller för större uppgifter.

Vad som pÄ lördag kan stÀlla till det för oss, Àr att duktiga RÄÄ IF kÀmpar för sitt liv och kontrakt. NÀr nerver och anspÀnning pressar pÄ i slutet av sÀsongerna, har klass ibland snÀrjigt mot kÀmpatag och kontraktsmotivation. Men det som hÀnde i minuterna 89-92 senast Àr sÄdant som Äterkommande byggt styrkan och hÀrdigheten hos alla gula i Supporterklubben KanariefÄgeln!

Svar pĂ„ Ă„terstĂ„ende frĂ„gor finns ocksĂ„ hos Österlen FF pĂ„ andraplatsen, blott 2 poĂ€ng bakom oss. Deras vĂ„r var en imponerande skĂ„nsk Eriksgata med 6 poĂ€ngs serieledning, men verkligheten har hunnit ikapp dem efter sommaren, dĂ€r de tappat 11 poĂ€ng mot IFK Malmös 3.

Sant Ă€r att varje objektiv skĂ„nsk fotbollsvĂ€n borde stödja satsningar och framgĂ„ng frĂ„n den sydostliga regionens förnĂ€ma österlenska fotbollstraditioner, sĂ€rskilt som sydvĂ€st och Malmö alltmer förtĂ€tas av MFF:s gigantiska framgĂ„ngar. Men minst lika behjĂ€rtansvĂ€rd som ett stĂ€rkt Österlen, Ă€r senare Ă„rs illa medfarna storhet IFK Malmös rehabilitering. TĂ€nk vad trevligt om bĂ„de historiegiganten IFK och ett talangfyllt kvalande ÖFF fick Ă„terförenas i div 2?

SĂ„, vĂ€nner frĂ„n Österlen: kampen gĂ„r obönhörligt vidare och mĂ„ bĂ€sta laget IFK Malmö vinna – med ÖFF som god tvĂ„a!

Text: Rolf Liljeblad