Nya tag efter chocken

IFK Malmö

Att lyckliggöras med 3 poäng och 2 mål runt övertid i matcher som verkligen gäller något, tillkommer inte många lag i vårt avlånga land (frånsett en rad IFK-konkurrenter i avgörande slutomgångar genom tiderna). Men vår gula webbredaktion säger till Hittarps IK: Väl bekomme, kolleger, på vår bekostnad och till lycka i ett möjligt uppåtkval – vi reder vår serieseger ändå.

Ty om nu Österlen FF fortsätter darra, tillika med sin stora stjärna målkung Nichlas Schön på bänken och Hittarp bibehåller sin höga klass mot IFK, så krävs faktiskt inte väldigt mycket för att de eller IFK Trelleborg ska kunna kvala till div 2. T o m kan Hittarp redan efter lördagens match mot Trelleborg(h) överta tredjeplatsen och sen återstår ytterligare 2 omgångar med nerver.

ÖFF:s tränare Lars Blixt ligger lågt om varför Schön hamnat på bänken och lagets slagstyrka därmed reduceras högst avsevärt. Men vanligtvis felunderrättade källor antyder att bristande träningsflit och 14 mils pendlande 4 ggr i veckan mellan Svedala och Skillinge ligger bakom profilens eventuellt minskade träningslust och giftighet?

Råå IP på lördag kl 15 heter nästa gula prövning på vägen mot den definitiva div2-platsen. Kanske avgörs det nu uppe i förorten till Helsingborg? Förra omgångens antiklimax i 90+2 kan bli tidernas tändmedel för seriens bästa gäng – som ju var i hamn både med segern och promoveringen senast.

Ja, så kaxigt vill vi uttrycka det efter en säsong som periodvis varit mycket jobbig för spelare och ledare i vår anrika gamla storhet till div3-klubb. Men idag ser det mesta positivt ut för krisklubben IFK Malmö, sedan 2 starka år efter 5 svarta (2008-2012) nu genererar stöd och kärlek från många håll. Avancemanget 2013 från div 4 var ingen engångsföreteelse och Malmökamraterna har idag en trupp som rätt utvecklad håller för större uppgifter.

Vad som på lördag kan ställa till det för oss, är att duktiga Råå IF kämpar för sitt liv och kontrakt. När nerver och anspänning pressar på i slutet av säsongerna, har klass ibland snärjigt mot kämpatag och kontraktsmotivation. Men det som hände i minuterna 89-92 senast är sådant som återkommande byggt styrkan och härdigheten hos alla gula i Supporterklubben Kanariefågeln!

Svar på återstående frågor finns också hos Österlen FF på andraplatsen, blott 2 poäng bakom oss. Deras vår var en imponerande skånsk Eriksgata med 6 poängs serieledning, men verkligheten har hunnit ikapp dem efter sommaren, där de tappat 11 poäng mot IFK Malmös 3.

Sant är att varje objektiv skånsk fotbollsvän borde stödja satsningar och framgång från den sydostliga regionens förnäma österlenska fotbollstraditioner, särskilt som sydväst och Malmö alltmer förtätas av MFF:s gigantiska framgångar. Men minst lika behjärtansvärd som ett stärkt Österlen, är senare års illa medfarna storhet IFK Malmös rehabilitering. Tänk vad trevligt om både historiegiganten IFK och ett talangfyllt kvalande ÖFF fick återförenas i div 2?

Så, vänner från Österlen: kampen går obönhörligt vidare och må bästa laget IFK Malmö vinna – med ÖFF som god tvåa!

Text: Rolf Liljeblad