Hyllie IK på Stadion lörd kl 13.30

IFK Malmö

Under 9 dagar, 27 sep – 5 okt, står enormt mycket på spel för klubbarna IFK Malmö och Österlen FF, som båda har satsat allt på ett närmande till eliten.

För ett av dem fortsätter dramatiken ytterligare 1 månad i form av kval, vedermödor, utmattning, förslitningar och lagoptimering. Allt detta ovanpå 6 månaders tabellkrig mot 11 motståndare som inget hellre velat än göra tillvaron surast möjlig för de två ovanför toppstrecket.  Och förklaringen till alltsammans är den drygt hundraåriga globala landsplåga som kallas FOTBOLL. Här dock flera nivåer lägre än de föreningar som drivs som företag med idrottsverksamhet, medan de själva är idrottsföreningar med företagsamhet. Allt enligt gängse prislista för framgång.

Många människor kan inte förstå vad som driver avancemangshungriga föreningar med ständiga inkomstbekymmer, istället för att bara ägna sig åt grundidén ungdomstävlan under stark social fostran. Lördagens IFK-motståndare Hyllie IK:s tränare Rickard Nordström är en av dem. Han ondgör sig över gissade höga spelarlöner. Oaktat syften som att återbesätta historiska serievakanser under stadens storebror, respektive att ge vackra undanskymda Österlen en i evigheter saknad elitposition inom stor lagidrott.

På detta forum hyllas båda bevekelsegrunderna samt att hårt arbete och obruten investeringsvilja skall ge resultat! Allt artikulerat med största högaktning för distriktets alla ungdomsklubbars förnäma arbete. Vi hoppas på motsvarande förståelse för IFK Malmös strävan att återerövra en historiskt stark och tidigt ledande fotbollsposition i staden.

Alla malmöklubbar inkl dagens IFK Malmö och Rickard Nordströms Hyllie IK hyllar och beundrar stadens stolthet MFF:s enorma framgångar. Trots att nyckeln till det varit att klubben fungerar som ett modernt företag med elitmonopol. På en konkurrensbefriad lokal fotbollsmarknad, sedan Kanariefåglarna och LB07 åkte ur Superettan 2003 resp 2008.

IFK började ifjor om och vann div 4 med ett ekonomiskt nollresultat, för att försöka vandra tillbaka mot historiska nivåer. I år med många svårigheter och förlust av en dynamisk ordförande. Ekonomin är darrig, precis som i varje nystartad företagsamhet, men sponsorintresset ökar när nu en historiegigant uppvisar nya starka livstecken.

Hyllietränaren uttrycker ambitioner att grusa IFK Malmös guldchanser, eftersom hans lag inte har något att förlora, kan spela avslappnat och ta 4 raka segrar. Att Hyllie vill grusa IFKs guldambitioner visste vi redan, men Rickard glömmer att inte heller IFK har något att förlora utan helt avslappnat kan spela ut hela sitt offensiva register i detta genrep inför seriefinalen på Österlen. Ty oavsett om gult vinner eller förlorar mot Hyllie, så utdelas guldet på Skillinge IP den 5 oktober. Vinnaren av den matchen är i div 2 medan förloraren kvalar sig upp. Där och enbart där kan IFK Malmös guldambitioner grusas alternativt deras favoritskap infrias. Vilket skulle/ska bevisas…

Om någon ändå menar att vinst mot Hyllie medger ett oavgjort skillingeresultat för Di Gule, så tillåter inte IFK Malmös historia fler uteblivna avancemang till följd av mål i slutminuter i s k ”kryssmatcher” uppåt eller neråt. Så för gul del blir det fullt ös framåt i Skillinge. Webbredaktionen vitesbelägger (utan att fråga tränaren) alla funderingar på oavgjort den 5/10.

Bör slutligen nämnas att vinst mot Hyllie hade varit lika med div2-uppflyttning, om inte Hittarp mirakulöst snott alla våra 3 poäng på övertid härom veckan. Detta som en påminnelse om vad som upprepade gånger hänt i gula avancemangsrelaterade slutminuter.

ÖFF-grabbarna från Brantevik har dock en smärre nöt att knäcka innan skillingefinalen. På lördag fyller de sin spelarbuss med supporters till Ulkavallen, där nedflyttningsklara Borstahusen blott har hedern och stärkt lagmoral i div 4 att spela för. Ett hårt öde för en fin gammal klubb som var tippad bland toppkonkurrenterna i våras. Nu gjorde BBK dubbelt så många mål mot Råå IF som IFK Malmö, 2-1 i sin föregående hemmamatch, så kanske dom kan vara på G och giftiga på slutet, bara för att visa var div4-skåpet ska stå 2015? Det räcker faktiskt med ett kryss i Landskrona och IFK-seger för drömmens div2-fullbordan. Då gäller förstås att inte Hyllie med coach ”grusar IFK Malmös guldchans” på Stadion.

Årets 4 topplag i div 3 Södra Götaland har en remarkabelt jämn inbördes statistik, nämligen 1 seger och 1 förlust vardera. Med 1 litet undantag, en av de många matcherna ÖFF räddat spelunderlägen/mål-underlägen till värdefulla poäng på slutet = mot Hittarp(b), 1-3 till 3-3-straff sista kvarten. I gengäld blev Hittarp väl gottgjorda för detta i sitt bortamöte med IFK Malmö nyligen, 1-2 till 3-2 i en blink – på stopptid.

IFK-Trelleborg 0-4, 3-0
IFK-Österlen 2-3, ?-?
IFK-Hittarp 6-2, 2-3
Hittarp-Trelleborg 2-3, 2-1
Hittarp-Österlen 3-2, 3-3
Trelleborg-Österlen 0-2, 1-0

För egen del kommer jag att söka mig till Borstahusen BK:s Ulkavallen på lördag, ty där kan faktiskt serien avgöras. Det skulle ju vara hemskt trevligt för en ärrad guling att få uppleva en serieseger på annan plan än sista omgångens havsnära Skillinge IP mot ÖFF nästa söndag kl 14.

Har en liten känsla av att Ulkavallen kan bli ”where the action is” och där serien avgörs 1 vecka för tidigt? Borstahusen är en traditionsrik förening av den gamla skolan, med bl a spel i motsvarande Superettan. Nu har de rest sig ur säsongens tråkigheter och kan stressa ÖFF, vars press i denna bortamatch är grym. Det blev i våras 2-2 i Brantevik, med mersmak för BBK som ledde ända till slutet med 2-1. Samma siffror hemma?

Text: Rolf Liljeblad