Lomma IP = gul hemmabana?

IFK Malmö

Stort grattis till ett döstarkt gult lag, som när allt kommer omkring klarar vilka uppgifter som helst. Vinner t ex klart mot flera bra div2-lag under våren och krossar Nike när det verkligen gäller i en fantastisk uppvisning på gamla IP. Där Di Gule spelat så många allsvenska matcher genom tiderna.

Sedan lika fantastiskt knyter ihop denna liv-o-död-match, utan att riskera sin kontroll genom dödsfällan fegspel eller ”spela av matchen”. Istället kontrollerar IFK:s starka backlinje helt händelser och uppkomna farligheter. Pågarna attackerar vidare och belönas med något så fullständigt unikt och för oss hittills omöjligt som ett stopptidsmål – åt rätt håll! Känn på klangen: gult 90+3, gult 90+3, gult 90+3…. läs det många gånger och memorera. Dröjer kanske åratal till nästa gång? Slutsatsen av ovanstående blir att IFK Malmö ska hålla sig till div2-lag! Där går det mycket bättre än i elaka div 3 Södra Götaland…

Lördagen var f ö en välsignad eftermiddag, då Mohamed med Jörgens benägna assistans också lyckades sätta ett startminutsmål i 3:e. Så både i startminut och stoppminut ljöd pipan, vilket kändes starkt upprättande för vän av ordning.

Trots alla förluster i seriefinaler, sista-minutrar och ”förhäxat framför mål”, är det ändå bevisat att IFK Malmös startelva plus bänk egentligen är precis lika bra som förväntat. Vilket gjorde att man tippades som storfavorit av spelbolagen innan serien och frågan bara var med hur många poäng Malmökamraterna skulle ta serien.

Med all denna grannlåt redovisad, måste nu också framhållas att GIF Nike inte är Stafsinge IF. Där det bara gällde att spela noggrant och uppmärksamt i returen mot ett inte lika bra lag samt undvika skador. Nu är det ett genomrutinerat div2-lag med många kvalskalper och solid vänskap med fru Fortuna, som hela veckan håller krigsråd om att lura i oss hur avgjort det redan är.

Lommagiffarnas tränare Peter Olsson visste precis vad han skulle säga efter 0-5-utskåpningen för att optimera sitt lags möjligheter på Lomma IP:s konstgräs lördag kl 14: – Det här är kört.

Tro honom inte, kära spelartrupp. Alltsammans är lögn och förbannad dikt! Det kan mycket väl vara Nikes tur att spela upp till en yster dans och få några snabba lättvindliga mål, precis som mot div2-seriesegraren Eskilsminne i sista seriematchen. Där small direkt för det bättre laget, underläge efter 30 sekunder. Seriesegraren var visserligen redan på semester och brydde sig inte nämnvärt. Men IFK Malmö har redan visat hur sårbara de kunde vara under båda livsviktiga seriefinalerna mot Österlen FF, där vi som det klart bättre laget drabbades av taktisk osäkerhet och blockering i 2:a halvlek. Rädsla och tvehågsenhet kan växa fortare än något annat på en fotbollsplan.

Även ”ointagliga” 5-0 kan gnagas in under 90 minuter med motståndarens tilltagande osäkerhet. Föralldel inte särskilt sannolikt, men om det ska drabba något lag, så ligger IFK alltid väl till för ”osannolikheter”. Gult har faktiskt demonstrerat att man kunde förlora en hel serie, trots att man fört samtliga matcher och haft stort övertag i målchanser, undantaget IFK Trelleborg(b).

Med nu hissad full varningsflagg, kan vi brodera vidare kring hur lördagens kross också blev en förnäm gul kreativitetsdemonstration. Framför allt hur våra målfantomer Jörgen och Mohamed hittade nya arbetsmetoder i 2-mannaanfallet. Helt nytt var att Jörgen iklädde sig assistkungens roll istället för avslutarens. Inte mindre än 3 av kompisen Mohameds mål serverade honom den nya kyparen med nr 6 på ryggen. Ett banbrytande koncept, även om ingen köper att Jörgen nu skolar om sig till assistartist. Men det är ett varierat överraskningsvapen mot nya motståndare!

I övrigt skötte sig hela laget felfritt med beröm godkänt. Tråkigt att bara nämna våra spjutspetsar vid namn, när det finns mittfältsresurser som Armins millimeterdojor, Rosenlinds säkerhet och påpasslighet, Damirs defensiva kombikvalitéer, supernollan kapten Pode m m fl. Fyrbackslinjen var ett dragspel av stål, felfritt rakt över alla sina starka namn på banan och bänken. Bänken, ja, där finns egentligen de stora tysta hjältarna, som bara får begränsad speltid och hoppa in. Ta vår toppmålvakt Andreas, som inte alls fått spralla lika ystert som under vårens många stormatcher mot div2-lagen. Vi önskar högt att han följer med ett pinnhål upp, för det blir ju en morot också för hans idrotts-CV!

Trots alla skarpa varningsblinkers har det djärvt bokats 20 festplatser för det nya div2-lagets stolta spelartrupp i Lomma Folkets Hus efter matchen. Skulle där inte öppnas(?), flyttas firandet till Stortorgskvarteren i Malmö, dit även våra trogna privatsponsorer välkomnas för att äntligen kunna snacka om för spelarna hur fotboll egentligen ska spelas eller hur att vinna en div3-serie!

Väl mötta, alla Gula i Lomma på lördag.

Text: Rolf Liljeblad