IFK Malmö

Stort grattis till ett döstarkt gult lag, som nÀr allt kommer omkring klarar vilka uppgifter som helst. Vinner t ex klart mot flera bra div2-lag under vÄren och krossar Nike nÀr det verkligen gÀller i en fantastisk uppvisning pÄ gamla IP. DÀr Di Gule spelat sÄ mÄnga allsvenska matcher genom tiderna.

Sedan lika fantastiskt knyter ihop denna liv-o-död-match, utan att riskera sin kontroll genom dödsfĂ€llan fegspel eller “spela av matchen”. IstĂ€llet kontrollerar IFK:s starka backlinje helt hĂ€ndelser och uppkomna farligheter. PĂ„garna attackerar vidare och belönas med nĂ„got sĂ„ fullstĂ€ndigt unikt och för oss hittills omöjligt som ett stopptidsmĂ„l – Ă„t rĂ€tt hĂ„ll! KĂ€nn pĂ„ klangen: gult 90+3, gult 90+3, gult 90+3…. lĂ€s det mĂ„nga gĂ„nger och memorera. Dröjer kanske Ă„ratal till nĂ€sta gĂ„ng? Slutsatsen av ovanstĂ„ende blir att IFK Malmö ska hĂ„lla sig till div2-lag! DĂ€r gĂ„r det mycket bĂ€ttre Ă€n i elaka div 3 Södra Götaland…

Lördagen var f ö en vÀlsignad eftermiddag, dÄ Mohamed med Jörgens benÀgna assistans ocksÄ lyckades sÀtta ett startminutsmÄl i 3:e. SÄ bÄde i startminut och stoppminut ljöd pipan, vilket kÀndes starkt upprÀttande för vÀn av ordning.

Trots alla förluster i seriefinaler, sista-minutrar och “förhĂ€xat framför mĂ„l”, Ă€r det Ă€ndĂ„ bevisat att IFK Malmös startelva plus bĂ€nk egentligen Ă€r precis lika bra som förvĂ€ntat. Vilket gjorde att man tippades som storfavorit av spelbolagen innan serien och frĂ„gan bara var med hur mĂ„nga poĂ€ng Malmökamraterna skulle ta serien.

Med all denna grannlÄt redovisad, mÄste nu ocksÄ framhÄllas att GIF Nike inte Àr Stafsinge IF. DÀr det bara gÀllde att spela noggrant och uppmÀrksamt i returen mot ett inte lika bra lag samt undvika skador. Nu Àr det ett genomrutinerat div2-lag med mÄnga kvalskalper och solid vÀnskap med fru Fortuna, som hela veckan hÄller krigsrÄd om att lura i oss hur avgjort det redan Àr.

Lommagiffarnas trĂ€nare Peter Olsson visste precis vad han skulle sĂ€ga efter 0-5-utskĂ„pningen för att optimera sitt lags möjligheter pĂ„ Lomma IP:s konstgrĂ€s lördag kl 14: – Det hĂ€r Ă€r kört.

Tro honom inte, kĂ€ra spelartrupp. Alltsammans Ă€r lögn och förbannad dikt! Det kan mycket vĂ€l vara Nikes tur att spela upp till en yster dans och fĂ„ nĂ„gra snabba lĂ€ttvindliga mĂ„l, precis som mot div2-seriesegraren Eskilsminne i sista seriematchen. DĂ€r small direkt för det bĂ€ttre laget, underlĂ€ge efter 30 sekunder. Seriesegraren var visserligen redan pĂ„ semester och brydde sig inte nĂ€mnvĂ€rt. Men IFK Malmö har redan visat hur sĂ„rbara de kunde vara under bĂ„da livsviktiga seriefinalerna mot Österlen FF, dĂ€r vi som det klart bĂ€ttre laget drabbades av taktisk osĂ€kerhet och blockering i 2:a halvlek. RĂ€dsla och tvehĂ„gsenhet kan vĂ€xa fortare Ă€n nĂ„got annat pĂ„ en fotbollsplan.

Även “ointagliga” 5-0 kan gnagas in under 90 minuter med motstĂ„ndarens tilltagande osĂ€kerhet. Föralldel inte sĂ€rskilt sannolikt, men om det ska drabba nĂ„got lag, sĂ„ ligger IFK alltid vĂ€l till för “osannolikheter”. Gult har faktiskt demonstrerat att man kunde förlora en hel serie, trots att man fört samtliga matcher och haft stort övertag i mĂ„lchanser, undantaget IFK Trelleborg(b).

Med nu hissad full varningsflagg, kan vi brodera vidare kring hur lördagens kross ocksÄ blev en förnÀm gul kreativitetsdemonstration. Framför allt hur vÄra mÄlfantomer Jörgen och Mohamed hittade nya arbetsmetoder i 2-mannaanfallet. Helt nytt var att Jörgen iklÀdde sig assistkungens roll istÀllet för avslutarens. Inte mindre Àn 3 av kompisen Mohameds mÄl serverade honom den nya kyparen med nr 6 pÄ ryggen. Ett banbrytande koncept, Àven om ingen köper att Jörgen nu skolar om sig till assistartist. Men det Àr ett varierat överraskningsvapen mot nya motstÄndare!

I övrigt skötte sig hela laget felfritt med beröm godkÀnt. TrÄkigt att bara nÀmna vÄra spjutspetsar vid namn, nÀr det finns mittfÀltsresurser som Armins millimeterdojor, Rosenlinds sÀkerhet och pÄpasslighet, Damirs defensiva kombikvalitéer, supernollan kapten Pode m m fl. Fyrbackslinjen var ett dragspel av stÄl, felfritt rakt över alla sina starka namn pÄ banan och bÀnken. BÀnken, ja, dÀr finns egentligen de stora tysta hjÀltarna, som bara fÄr begrÀnsad speltid och hoppa in. Ta vÄr toppmÄlvakt Andreas, som inte alls fÄtt spralla lika ystert som under vÄrens mÄnga stormatcher mot div2-lagen. Vi önskar högt att han följer med ett pinnhÄl upp, för det blir ju en morot ocksÄ för hans idrotts-CV!

Trots alla skarpa varningsblinkers har det djÀrvt bokats 20 festplatser för det nya div2-lagets stolta spelartrupp i Lomma Folkets Hus efter matchen. Skulle dÀr inte öppnas(?), flyttas firandet till Stortorgskvarteren i Malmö, dit Àven vÄra trogna privatsponsorer vÀlkomnas för att Àntligen kunna snacka om för spelarna hur fotboll egentligen ska spelas eller hur att vinna en div3-serie!

VÀl mötta, alla Gula i Lomma pÄ lördag.

Text: Rolf Liljeblad