På spåret igen – mot formtoppat Råå IF

IFK Malmö

Ännu en grannort till Helsingborg på programmet: Råå IF hälsas välkomna till Malmö Stadion söndag kl 15 för match mot ett rehabiliterat IFK Malmö. Som nederlagstippade i Hittarp äntligen hittade åter till sin höga klass. Obesegrade serieledarna blev fullkomligt överkörda i lördags, och den otrygga stämningen utan ordförande Sten har förhoppningsvis värkt ut.

Med sina 9 poäng på de 3 senaste seriematcherna har Råå imponerat storligen. Men dessförinnan låg de länge under strecket i tabellen, vilket bevisar hur snabbt allting ändras i denna serie. Tänk bara hur vi själva föll från serieledning till 3:e plats, 5 poäng efter Hittarp, bara 11 dagar och 2 förluster senare. Efter ytterligare 13 dagar och 2 hittarpsförluster kan nu Di Gule på söndag återställa ordningen och sno kvalplatsen från Hittarp!

Mot den bakgrunden ska Råå inte få med sig några poäng från Malmö Stadion. De senast bortskänkta 3 hemmapoängen till Husie får räcka. För nu gör IFK åter mål på sina chanser, vilket den fruktade gula offensiven bevisade i krossen mot serieledarna Hittarp (b) i lördags, 6-2.

Inte sedan premiärutklassningen av BK Olympic på Lindängen (8-0) har IFK fungerat som under den grymma försäsongen. Våra 3 segrar på de följande 6 matcherna bärgades med vånda och kämpatag först i slutskedet av dessa drabbningar, fjärran från förvårens blixtsnabba offensiv och säkra målfabrikation.

Men efter uppvisningen i livsviktiga toppmötet med Hittarp, tror vi att formsvackan ebbat ut. Trots att den kusliga trenden höll i sig när skyttekung Jörgen Nilsson i 4:e min missade första jättechansen. ”Det fortsätter…” tänkte tillresta gula, men så underbart fel de fick!

Proppen gick ur, och tack Jörgen, som därefter satte ett nytt gäng mål, 3 st. Tack också ”Mo” Ramadan, som briljerade 2 gånger och Martin ”aldrig-en-dålig-match” Ingelsson, 1 gång. Övriga icke namngivna eleganter får säsongens största eloge för sina 100 %!

Vi tabellknåpare tror att även Hittarp och Österlen före oss, snart får hantera sina egna formsvackor och känna hur spelet och målen plötsligt tappar kurs. Det hör till fotbollens normer, särskilt i de lägre divisionerna.

IFK Trelleborg inledde katastrofalt, innan de tog sig ur skiten med klara 4-0 mot oss. I torsdags kväll bekräftade de sin förväntade hemmastyrka och Hittarps andra raka förlust (vinst 3-2, efter 0-1 i 1:a min!). Även Österlen FF ska snart till Vångavallen, där tydligen inget topplag klarar sig i år…

Nya serieledaren från Brantevik har vi själva chansen att betvinga på Stadion redan i nästa hemmamatch, torsdagen den 19 juni kl 19, då motståndarna kommer segervissa till Malmö – i stor buss med supporters på egen läktarsektion!

IFK Malmö har division 2-platsen helt i egna händer, om vi förmår hålla vår bevisligen höga offensiva klass – utan alltför stora avbräck och skador. Eller ytterligare dippar.

Nog tycker vi (och avlidne Sten Thynell), som lagt ner ett enormt arbete på rekrytering och ekonomi sedan 2012, att Di Gule bör vara kvalificerade för lite medflyt – motsatt den sanslösa tsunami som skickade oss 3 divisioner nedåt på 3 år, 2008-10.

Inte nödvändigtvis så lätt som en ledande malmöjournalist hävdade före premiären (”tar inte IFK Malmö serien med 10 poäng är det för dåligt”), men någon poäng före IFK Trelleborg/Österlen FF.

Text: Rolf Liljeblad